Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Penn overleeft debat over woningdeal

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 20:28

Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht heeft het debat over het onderzoeksrapport naar de aankoop van een huis van de directeur van het politiek gevoelige Shared Services Center Zuid-Limburg (SSC-ZL) gemakkelijk overleefd.

Alle partijen zeiden met haar verder te willen als burgemeester, al was er wel kritiek van met name een aantal oppositiepartijen.

Geen belangenverstrengeling
In het onderzoek dat in opdracht van de gemeenteraad werd uitgevoerd, wordt geconcludeerd dat er geen sprake was van belangenverstrengeling of de schijn ervan. Maar ze mag zich volgens de onderzoekscommissie wel de ophef aanrekenen die over de aankoop is ontstaan.

Volgens het rapport was Penn niet alert op de mogelijke onrust die de deal zou kunnen veroorzaken. Ze had de deal ook moeten melden aan het college van B&W en later de gemeenteraad.

'Heel erg dom'
Fractievoorzitter Tiny Meese van de Partij Veilig Maastricht (PVM) noemde de opstelling van de burgemeester heel erg dom. "Dat heeft voor onrust en verdeeldheid in de stad gezorgd", aldus Meese.

Kitty Nuyts van de eenmansfractie van Liberale Volkspartij Maastricht vond dat Penn het huis niet had moeten kopen óf het college en de gemeenteraad vanaf het begin erbij had moeten betrekken. "Het minste is daarom een excuus van de burgemeester", zo vond zij.

Lees ook: Penn: 'Maastricht is integriteitskwestie bespaard gebleven'

Opgelucht
Fractievoorzitter Manon Fokke van de PvdA omschreef de opstelling van de burgemeester als 'een beetje dom', hoewel zij wel opgelucht was over de conclusies van het onderzoeksrapport. "De burgemeester heeft wel behoefte aan antennes en voelsprieten."

Waarschuwing
Een aantal partijen vroeg zich af waarom haar directe omgeving Penn niet heeft aangesproken of gewaarschuwd. Anderen pleitten dan weer voor een aanpassing van de gedragscode.

Enthousiast
De coalitiepartijen reageerden het meest enthousiast op het rapport. Zo verklaarde de SP 'van vreugde vervuld te zijn'. De Seniorenpartij had het over 'een geruststellend gevoel' en het CDA concludeerde dat er 'nadrukkelijk geen aanleiding is om te twijfelen aan de integriteit van de burgemeester'.

De VVD wilde vooral 'een punt zetten achter deze kwestie en weer gaan werken aan de stad'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen