Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Penn overleeft debat over woningdeal

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 20:28

Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht heeft het debat over het onderzoeksrapport naar de aankoop van een huis van de directeur van het politiek gevoelige Shared Services Center Zuid-Limburg (SSC-ZL) gemakkelijk overleefd.

Alle partijen zeiden met haar verder te willen als burgemeester, al was er wel kritiek van met name een aantal oppositiepartijen.

Geen belangenverstrengeling
In het onderzoek dat in opdracht van de gemeenteraad werd uitgevoerd, wordt geconcludeerd dat er geen sprake was van belangenverstrengeling of de schijn ervan. Maar ze mag zich volgens de onderzoekscommissie wel de ophef aanrekenen die over de aankoop is ontstaan.

Volgens het rapport was Penn niet alert op de mogelijke onrust die de deal zou kunnen veroorzaken. Ze had de deal ook moeten melden aan het college van B&W en later de gemeenteraad.

'Heel erg dom'
Fractievoorzitter Tiny Meese van de Partij Veilig Maastricht (PVM) noemde de opstelling van de burgemeester heel erg dom. "Dat heeft voor onrust en verdeeldheid in de stad gezorgd", aldus Meese.

Kitty Nuyts van de eenmansfractie van Liberale Volkspartij Maastricht vond dat Penn het huis niet had moeten kopen óf het college en de gemeenteraad vanaf het begin erbij had moeten betrekken. "Het minste is daarom een excuus van de burgemeester", zo vond zij.

Lees ook: Penn: 'Maastricht is integriteitskwestie bespaard gebleven'

Opgelucht
Fractievoorzitter Manon Fokke van de PvdA omschreef de opstelling van de burgemeester als 'een beetje dom', hoewel zij wel opgelucht was over de conclusies van het onderzoeksrapport. "De burgemeester heeft wel behoefte aan antennes en voelsprieten."

Waarschuwing
Een aantal partijen vroeg zich af waarom haar directe omgeving Penn niet heeft aangesproken of gewaarschuwd. Anderen pleitten dan weer voor een aanpassing van de gedragscode.

Enthousiast
De coalitiepartijen reageerden het meest enthousiast op het rapport. Zo verklaarde de SP 'van vreugde vervuld te zijn'. De Seniorenpartij had het over 'een geruststellend gevoel' en het CDA concludeerde dat er 'nadrukkelijk geen aanleiding is om te twijfelen aan de integriteit van de burgemeester'.

De VVD wilde vooral 'een punt zetten achter deze kwestie en weer gaan werken aan de stad'.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen