Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Penn 'opgelucht en dankbaar'

Geplaatst opwoensdag 4 december 2019 - 5:58

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht noemt het een heel mooi resultaat dat de gemeenteraad unaniem met haar verder wil.

"Ik ben opgelucht en dankbaar dat we weer verder kunnen met elkaar. Want een krappe meerderheid zou toch naar gevoeld hebben", zo zei zij na afloop van het debat over het onderzoeksrapport naar de aankoop van een huis.

Politiek gevoelig
Dat huis kocht zij van de directeur van het gezamenlijk ambtenarencentrum van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Over dat centrum is tussen het gemeentebestuur en de ambtenaren een hoogoplopend conflict ontstaan. De gemeenteraad schaarde zich achter de conclusies van het rapport dat er geen sprake is geweest van belangenverstrengeling of de schijn ervan, maar dat de burgemeester niet handig heeft geopereerd door de politiek niet op de hoogte te stellen en daardoor zelf voor ophef heeft gezorgd.

Lees ook: Burgemeester Penn overleeft debat over woningdeal

Ervan geleerd
Penn stelt geleerd te hebben van de gang van zaken. "Ik had eerder moeten schakelen. Dat heb ik niet gedaan. Het zat niet in mijn systeem. Ik heb geen greep in de kas gedaan. Maar had alerter moeten zijn."

Anderen treft geen blaam
De burgemeester vindt niet dat haar omgeving haar had moeten waarschuwen. "Daar ligt het niet aan. Als ik zelf geen vraag stel bij de gang van zaken, is het heel normaal dat je omgeving daar niet meteen pro-actief mee aan de slag gaat", zo verklaart Penn.

Gedragscode
Wel is met de gemeenteraad afgesproken dat nog eens wordt gekeken naar de gedragscode voor bestuurders en politici en naar het intern bespreken van integriteitskwesties. "We leren ervan", aldus Penn.

Openbaar bestuur
Fractievoorzitter Manon Fokke van oppositiepartij PvdA denkt dat de achtergrond van de burgemeester heeft meegespeeld bij de huizenkwestie. "Als je veertig jaar niet in het openbaar bestuur hebt gewerkt, dan moet je leren hoe je met dergelijke kwesties omgaat en moet functioneren. Dat gaat vaak heel goed maar ze geeft zelf ook aan dat de voelsprieten er af en toe niet zijn. Dat moet je ontwikkelen", zo stelt Fokke. Zelf zegt ze ook nog wel eens fouten te maken ondanks dat ze al dertien jaar in de politiek rondloopt. "De ene groter dan de andere. Zo werkt dat. Politiek is echt een vak wat dat betreft".

Orde van de dag
Fokke vindt het wel belangrijk na het debat van dinsdagavond over te gaan tot de orde van de dag. "De burgemeester geeft toe dat ze de koop van het huis had moeten melden. Deze affaire heeft impact op haar, haar gezin en de stad gehad. Laten we het achter ons laten en verder gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen