Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Penn: 'Had aankoop huis moeten melden'

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 21:13

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht zegt dat zij de aankoop van een woning van de directeur van het zogeheten Shared Services Center Zuid-Limburg in maart vorig jaar destijds beter had kunnen melden aan de gemeenteraad.

Over die verkoop ontstond de laatste dagen ophef omdat het voorgenomen gezamenlijke kantoor van de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen leidde tot de spionage-affaire.

Suggestie
Weliswaar kwam die pas vlak na de aankoop van het huis aan het rollen, maar in publicaties werd de suggestie gewekt dat die zaken toch met elkaar te maken hadden.

Lees ook: Burgemeester Maastricht: 'Huis gekocht vóór spionage-affaire'

Pijn
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Penn dat ze ‘de afgelopen dagen al een aantal keren heeft gezegd dat deze kwestie mij veel pijn doet, vooral omdat deze zaak de stad schaadt, mijn gezin treft, de organisatie en uiteraard uw raad raakt. Door de aankoop te melden had ik dat kunnen voorkomen’.

Lessen
Penn vraagt de gemeenteraad ook extern te laten onderzoeken of haar conclusie terecht is en welke lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst.

Kernvraag
De gemeenteraad heeft dat verzoek ingewilligd. Kernvraag van het onderzoek is dus of de burgemeester de privé aankoop van een woning had moeten melden aan de gemeenteraad.

De verwachting is dat het onderzoek voor het eind van volgende maand klaar is.

Spionage
Bij de spionage-affaire werden mails van 41 ambtenaren stiekem onderzocht om het lek te achterhalen van notulen van een overleg van de drie gemeenten over het Shared Services Center.

Diepe sporen
Daarin werd de suggesties gedaan om te bekijken of ambtenaren die zich zeer kritisch opstelden over dat gezamenlijke kantoor konden worden ontslagen. De affaire heeft diepe sporen achter gelaten in de verhouding tussen gemeentebestuur en ambtenarenapparaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen