Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Penn: 'Had aankoop huis moeten melden'

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 21:13

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht zegt dat zij de aankoop van een woning van de directeur van het zogeheten Shared Services Center Zuid-Limburg in maart vorig jaar destijds beter had kunnen melden aan de gemeenteraad.

Over die verkoop ontstond de laatste dagen ophef omdat het voorgenomen gezamenlijke kantoor van de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen leidde tot de spionage-affaire.

Suggestie
Weliswaar kwam die pas vlak na de aankoop van het huis aan het rollen, maar in publicaties werd de suggestie gewekt dat die zaken toch met elkaar te maken hadden.

Lees ook: Burgemeester Maastricht: 'Huis gekocht vóór spionage-affaire'

Pijn
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Penn dat ze ‘de afgelopen dagen al een aantal keren heeft gezegd dat deze kwestie mij veel pijn doet, vooral omdat deze zaak de stad schaadt, mijn gezin treft, de organisatie en uiteraard uw raad raakt. Door de aankoop te melden had ik dat kunnen voorkomen’.

Lessen
Penn vraagt de gemeenteraad ook extern te laten onderzoeken of haar conclusie terecht is en welke lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst.

Kernvraag
De gemeenteraad heeft dat verzoek ingewilligd. Kernvraag van het onderzoek is dus of de burgemeester de privé aankoop van een woning had moeten melden aan de gemeenteraad.

De verwachting is dat het onderzoek voor het eind van volgende maand klaar is.

Spionage
Bij de spionage-affaire werden mails van 41 ambtenaren stiekem onderzocht om het lek te achterhalen van notulen van een overleg van de drie gemeenten over het Shared Services Center.

Diepe sporen
Daarin werd de suggesties gedaan om te bekijken of ambtenaren die zich zeer kritisch opstelden over dat gezamenlijke kantoor konden worden ontslagen. De affaire heeft diepe sporen achter gelaten in de verhouding tussen gemeentebestuur en ambtenarenapparaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts