Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Penn: 'Had aankoop huis moeten melden'

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 21:13

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht zegt dat zij de aankoop van een woning van de directeur van het zogeheten Shared Services Center Zuid-Limburg in maart vorig jaar destijds beter had kunnen melden aan de gemeenteraad.

Over die verkoop ontstond de laatste dagen ophef omdat het voorgenomen gezamenlijke kantoor van de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen leidde tot de spionage-affaire.

Suggestie
Weliswaar kwam die pas vlak na de aankoop van het huis aan het rollen, maar in publicaties werd de suggestie gewekt dat die zaken toch met elkaar te maken hadden.

Lees ook: Burgemeester Maastricht: 'Huis gekocht vóór spionage-affaire'

Pijn
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Penn dat ze ‘de afgelopen dagen al een aantal keren heeft gezegd dat deze kwestie mij veel pijn doet, vooral omdat deze zaak de stad schaadt, mijn gezin treft, de organisatie en uiteraard uw raad raakt. Door de aankoop te melden had ik dat kunnen voorkomen’.

Lessen
Penn vraagt de gemeenteraad ook extern te laten onderzoeken of haar conclusie terecht is en welke lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst.

Kernvraag
De gemeenteraad heeft dat verzoek ingewilligd. Kernvraag van het onderzoek is dus of de burgemeester de privé aankoop van een woning had moeten melden aan de gemeenteraad.

De verwachting is dat het onderzoek voor het eind van volgende maand klaar is.

Spionage
Bij de spionage-affaire werden mails van 41 ambtenaren stiekem onderzocht om het lek te achterhalen van notulen van een overleg van de drie gemeenten over het Shared Services Center.

Diepe sporen
Daarin werd de suggesties gedaan om te bekijken of ambtenaren die zich zeer kritisch opstelden over dat gezamenlijke kantoor konden worden ontslagen. De affaire heeft diepe sporen achter gelaten in de verhouding tussen gemeentebestuur en ambtenarenapparaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen