Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Penn: 'Compliment voor voetbalsupporters'

Geplaatst opwoensdag 27 januari 2021 - 14:28

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is blij met de MVV-supporters die dinsdagavond door de binnenstad trokken om Maastricht te beschermen tegen relschoppers.

"Het is fantastisch als inwoners van onze stad laten horen en zien dat ze het niet accepteren dat onze stad wordt bedreigd door relschoppers", aldus Penn-te Strake.

Grote groep
Rond 18:00 uur verzamelden zo'n 100 tot 200 man zich op het Herdenkingsplein, om vervolgens een tocht door de stad te maken en te eindigen op het Vrijthof.

Avondklok
Nog voor het ingaan van de avondklok om 21:00 was iedereen weer naar huis. Penn-te Strake: "Het is hartstikke tof dat ze dat signaal hebben afgegeven, op een rustige manier. Het mag natuurlijk geen knokploeg worden, dat moet ook duidelijk zijn voor iedereen."

Video: L1

'Prioriteiten stellen'
De politie was dinsdagavond massaal aanwezig, maar greep niet in. De sfeer was ontspannen. En ondanks dat de groep zich niet aan de coronamaatregelen hield, werd er niet ingegrepen.

"Ze verdienen echt een compliment. Die anderhalve meter, dat werd ingewikkeld, de groep was natuurlijk te groot volgens de regels. Maar op een gegeven moment moet je ook prioriteiten stellen. Het allerbelangrijkste is nu dat we geweld en vernielingen voorkomen hebben en dat doel is bereikt, en dat je dan eventjes op een avond niet moet letten op die anderhalve meter, dat is duidelijk voor ons. Dat is een kwestie van wat je nu het belangrijkste vindt op dit moment", zegt de Maastrichtse burgermoeder.

Lees ook: Manifestatie MVV-fans: 'Relschoppers blijf van onze stad af'

Agenten en MVV-supporters staan aan dezelfde kant tegen relschoppers
Agenten en MVV-supporters staan aan dezelfde kant tegen relschoppers
Foto: L1

Eigenrichting
Plaatsvervangend politiechef Inge Godthelp waarschuwde dinsdagavond voor eigenrichting. "Het is niet de bedoeling dat mensen het heft in eigen hand gaan nemen. We moeten de politie ook gewoon hun werk laten doen."

Penn-te Strake sluit zich aan bij die oproep, en trekt de grens bij geweld. Dat is onacceptabel, zegt ze. "Dit was een signaal afgeven, dat is op een nette manier gegaan. Maar áls het anders zou zijn gegaan, er zouden andere mensen zijn gekomen, en het zou alsnog tot geweld en vernielingen zijn gekomen, wie dat ook doet. Dat is onacceptabel, en dan is de politie aan de beurt om dat te voorkomen. Geweld, dat mag gewoon niet. En daar mag niemand aan meedoen."

Onder voorwaarden
Penn-te Strake sluit overigens niet uit dat de supporters woensdagavond of de komende dagen weer op pad gaan. En mocht dat zo zijn, dan is dat onder bepaalde voorwaarden prima, wat betreft de burgemeester. "Als het weer zo is dat er heel veel informatie is dat het uit de hand gaat lopen, dat er wél relschoppers komen, en dit verloopt weer op dezelfde manier. Dan denk ik nou, als dit helpt, ja dan ben ik ook heel pragmatisch, prima. En die anderhalve meter, daar moeten we dan maar even overheen kijken. Maar als het zo is dat dit (supportersmars, red.) een sport wordt terwijl dat helemaal niet nodig is, dan gaan we weer terug naar die andere prioriteit en dat is het handhaven van de coronamaatregelen. Maar voor nu ben ik gewoon heel tevreden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen