Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester over fusieperikelen: 'Stel burger voorop'

Geplaatst opzondag 6 september 2020 - 13:26

Burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen wil geen hard standpunt innemen in de herindelingsdiscussie. Wel stelt ze dat het sluitend maken van de begroting onder de huidige omstandigheden 'ontzettend lastig' is.

In haar ogen is het feitelijk ondoenlijk om 1,7 miljoen euro te bezuinigen.

Gedreigd met opstappen
Daarmee toont ze begrip voor de woorden van de wethouders. Zij zeggen geen sluitende begroting te kunnen presenteren en hebben dit weekend gedreigd met opstappen als de raad niet zou overgaan tot een herindelingstraject met de gemeente Maastricht. Burgemeester Clermonts steunt het standpunt van het college. Al geeft ze nadrukkelijk aan dat ze niet haar portefeuille ter beschikking zal stellen als de raad anders zou beslissen. "Dat is niet aan de orde, want ik blijf onafhankelijk en boven de partijen staan.”

Herindeling
Zij vervolgt: "Als burgemeester ben ik voorzitter van de raad en word ik geacht boven de partijen te staan. Een herindeling is een politieke discussie waarover de raad moet beslissen. Tegelijkertijd zie ik de enorme worsteling van de wethouders. Daar word ik heel verdrietig van", zegt Clermonts. "Als er 1,7 miljoen euro bezuinigd moet worden, dan raakt dat de inwoners van Meerssen keihard. We hebben 41 bezuinigingsvoorstellen aan de raad voorgelegd. Dan heb je het bijvoorbeeld over de verenigingen, de bibliotheek, de gemeenschapshuizen. Dat slaat de cement in je samenleving weg. Ik doe dan ook vooral een moreel appèl op de alle betrokkenen om het belang van de burger voorop te stellen."

Traject
Op dit moment loopt een traject om de ambtenaren onder te brengen bij de gemeente Maastricht. Meerssen blijft dan als gemeente zelfstandig en koopt de diensten van de ambtenaren in bij de gemeente Maastricht. "De afgelopen maanden was Maastricht heel erg meedenkend. Maar nu zal het Maastrichtse stadsbestuur zich ook wel gaan afvragen of Meerssen straks die rekening überhaupt wel kan betalen. Tel daarbij op dat de inkomsten die Meerssen jaarlijks van het Rijk krijgt uit het gemeentefonds de komende jaren weleens fors lager zouden kunnen zijn."

Lees ook: Coalitiepartners Meerssen negeren fusie-oproep college

Enkele grote coalitiepartijen lieten zaterdag weten dat ze eerst willen dat het college een sluitende begroting presenteert en dat ze ideeën hebben over minder harde bezuinigingen. Zij voelden zich voor het blok gezet door de wethouders. Vermoedelijk zal volgende week maandag een extra raadsvergadering worden ingelast over dit thema.

Maar hoe kijken de burgers van Meerssen nou tegen deze kwestie aan? "Iech wèl geine Sjeng weure."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen