Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester: 'Niks mis met bouwkavel Raymond Knops'

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 23:20

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas zegt dat er geen sprake is geweest van bevoordeling van huidig staatssecretaris Raymond Knops bij de koop en de bouw van een huis in Hegelsom.

Volgens een artikel in de Limburger en NRC van een kleine maand geleden wordt juist gesteld dat dat wel het geval is geweest en dat Knops groter heeft mogen bouwen dan toegestaan. Bovendien zou hij voor enkele tienduizenden euro’s zijn bevoordeeld bij de koop van de grond voor zijn huis. Het ging om een kavel in het kader van de stallensloopregeling oftewel de Ruimte-voor-Ruimte regeling.

Lees ook: 'Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

Integriteit
Palmen schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij zichzelf heeft verdiept in het dossier omdat hij gaat over bestuurlijke integriteit. "Vanuit die taak leek het mij goed om zelf een nadere analyse van het dossier over de totstandkoming van de woning van de familie Knops te verrichten", aldus de burgemeester.

Verruiming
Zijn conclusie is dat er tien jaar geleden sprake is geweest van 'een passende beoordeling, een zorgvuldig gevoerde ruimtelijke procedure en transparante besluitvorming over een verzoek dat in lijn was met de gemeentelijke beleidsdoelstellingen'. Palmen schrijft in zijn brief dat de standaardmaat voor een Ruimte-voor-Ruimte kavel 1000 vierkante meter is. Maar dat in Horst aan de Maas werd gewerkt aan het beleid om groter bouwen toe te staan, 'omdat een aantal verzoeken was binnengekomen voor het verhogen van het aantal kuubs van het hoofdgebouw van woningen in het buitengebied'.

Overleg
In een eerste concept moest een kavel dan wel groter dan 2.000 vierkante meter zijn. Ambtelijk werd toen geconstateerd dat de kavel van Knops daar niet aan voldeed omdat er sprake zou zijn van een kleiner perceel, zo meldt burgemeester Palmen.

Maar in overleg met de toenmalige verantwoordelijke wethouders werd het concept voor groter bouwen aangepast. Daardoor was het volgens Palmen 'mogelijk om medewerking aan het verzoek van de familie Knops te verlenen' om wat groter te bouwen. 'Het past ruim binnen de mogelijkheden die het beleid 'groter bouwen' biedt'. Bovendien was het perceel wel degelijk groter dan 2000 vierkante meter, aldus de burgemeester.

'Geen bevoordeling'
Palmen concludeert dan ook dat 'mij uit niets is gebleken dat er sprake zou zijn van bevoordeling van de familie Knops ten opzichte van andere inwoners door bijvoorbeeld ongebruikelijke beleidsafwijkingen of anderszins'. Eerder lieten het provinciebestuur en de uitvoeringsorganisatie van de Ruimte-voor-Ruimte regeling weten dat er van financiële bevoordeling van Knops bij de koop van zijn bouwkavel geen sprake zou zijn geweest.

Opmerkelijk is overigens dat geen enkele partij in de Tweede Kamer schriftelijke vragen heeft gesteld over de gang van zaken rond de bouwkavel van Knops.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen