Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester: 'Niks mis met bouwkavel Raymond Knops'

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 23:20

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas zegt dat er geen sprake is geweest van bevoordeling van huidig staatssecretaris Raymond Knops bij de koop en de bouw van een huis in Hegelsom.

Volgens een artikel in de Limburger en NRC van een kleine maand geleden wordt juist gesteld dat dat wel het geval is geweest en dat Knops groter heeft mogen bouwen dan toegestaan. Bovendien zou hij voor enkele tienduizenden euro’s zijn bevoordeeld bij de koop van de grond voor zijn huis. Het ging om een kavel in het kader van de stallensloopregeling oftewel de Ruimte-voor-Ruimte regeling.

Lees ook: 'Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

Integriteit
Palmen schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij zichzelf heeft verdiept in het dossier omdat hij gaat over bestuurlijke integriteit. "Vanuit die taak leek het mij goed om zelf een nadere analyse van het dossier over de totstandkoming van de woning van de familie Knops te verrichten", aldus de burgemeester.

Verruiming
Zijn conclusie is dat er tien jaar geleden sprake is geweest van 'een passende beoordeling, een zorgvuldig gevoerde ruimtelijke procedure en transparante besluitvorming over een verzoek dat in lijn was met de gemeentelijke beleidsdoelstellingen'. Palmen schrijft in zijn brief dat de standaardmaat voor een Ruimte-voor-Ruimte kavel 1000 vierkante meter is. Maar dat in Horst aan de Maas werd gewerkt aan het beleid om groter bouwen toe te staan, 'omdat een aantal verzoeken was binnengekomen voor het verhogen van het aantal kuubs van het hoofdgebouw van woningen in het buitengebied'.

Overleg
In een eerste concept moest een kavel dan wel groter dan 2.000 vierkante meter zijn. Ambtelijk werd toen geconstateerd dat de kavel van Knops daar niet aan voldeed omdat er sprake zou zijn van een kleiner perceel, zo meldt burgemeester Palmen.

Maar in overleg met de toenmalige verantwoordelijke wethouders werd het concept voor groter bouwen aangepast. Daardoor was het volgens Palmen 'mogelijk om medewerking aan het verzoek van de familie Knops te verlenen' om wat groter te bouwen. 'Het past ruim binnen de mogelijkheden die het beleid 'groter bouwen' biedt'. Bovendien was het perceel wel degelijk groter dan 2000 vierkante meter, aldus de burgemeester.

'Geen bevoordeling'
Palmen concludeert dan ook dat 'mij uit niets is gebleken dat er sprake zou zijn van bevoordeling van de familie Knops ten opzichte van andere inwoners door bijvoorbeeld ongebruikelijke beleidsafwijkingen of anderszins'. Eerder lieten het provinciebestuur en de uitvoeringsorganisatie van de Ruimte-voor-Ruimte regeling weten dat er van financiële bevoordeling van Knops bij de koop van zijn bouwkavel geen sprake zou zijn geweest.

Opmerkelijk is overigens dat geen enkele partij in de Tweede Kamer schriftelijke vragen heeft gesteld over de gang van zaken rond de bouwkavel van Knops.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen