Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas zegt dat er geen sprake is geweest van bevoordeling van huidig staatssecretaris Raymond Knops bij de koop en de bouw van een huis in Hegelsom.
Volgens een artikel in de Limburger en NRC van een kleine maand geleden wordt juist gesteld dat dat wel het geval is geweest en dat Knops groter heeft mogen bouwen dan toegestaan. Bovendien zou hij voor enkele tienduizenden euro’s zijn bevoordeeld bij de koop van de grond voor zijn huis. Het ging om een kavel in het kader van de stallensloopregeling oftewel de Ruimte-voor-Ruimte regeling.
Integriteit
Palmen schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij zichzelf heeft verdiept in het dossier omdat hij gaat over bestuurlijke integriteit. "Vanuit die taak leek het mij goed om zelf een nadere analyse van het dossier over de totstandkoming van de woning van de familie Knops te verrichten", aldus de burgemeester.
Verruiming
Zijn conclusie is dat er tien jaar geleden sprake is geweest van 'een passende beoordeling, een zorgvuldig gevoerde ruimtelijke procedure en transparante besluitvorming over een verzoek dat in lijn was met de gemeentelijke beleidsdoelstellingen'. Palmen schrijft in zijn brief dat de standaardmaat voor een Ruimte-voor-Ruimte kavel 1000 vierkante meter is. Maar dat in Horst aan de Maas werd gewerkt aan het beleid om groter bouwen toe te staan, 'omdat een aantal verzoeken was binnengekomen voor het verhogen van het aantal kuubs van het hoofdgebouw van woningen in het buitengebied'.
Overleg
In een eerste concept moest een kavel dan wel groter dan 2.000 vierkante meter zijn. Ambtelijk werd toen geconstateerd dat de kavel van Knops daar niet aan voldeed omdat er sprake zou zijn van een kleiner perceel, zo meldt burgemeester Palmen.
Maar in overleg met de toenmalige verantwoordelijke wethouders werd het concept voor groter bouwen aangepast. Daardoor was het volgens Palmen 'mogelijk om medewerking aan het verzoek van de familie Knops te verlenen' om wat groter te bouwen. 'Het past ruim binnen de mogelijkheden die het beleid 'groter bouwen' biedt'. Bovendien was het perceel wel degelijk groter dan 2000 vierkante meter, aldus de burgemeester.
'Geen bevoordeling'
Palmen concludeert dan ook dat 'mij uit niets is gebleken dat er sprake zou zijn van bevoordeling van de familie Knops ten opzichte van andere inwoners door bijvoorbeeld ongebruikelijke beleidsafwijkingen of anderszins'. Eerder lieten het provinciebestuur en de uitvoeringsorganisatie van de Ruimte-voor-Ruimte regeling weten dat er van financiële bevoordeling van Knops bij de koop van zijn bouwkavel geen sprake zou zijn geweest.
Opmerkelijk is overigens dat geen enkele partij in de Tweede Kamer schriftelijke vragen heeft gesteld over de gang van zaken rond de bouwkavel van Knops.