Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester niet blij met zwervende aso-asielzoeker

Geplaatst opzaterdag 3 december 2016 - 17:12

Burgemeester Jos Heijmans is niet blij met de zogenoemde 'aso-asielzoeker' die door de straten van Weert zwerft, omdat hem twee weken de toegang tot het asielzoekerscentrum is geweigerd.

De man behoort tot een groep van 20 Noord-Afrikanen die zich misdraagt.

Lees ook: Criminele asielzoekers apart gezet in AZC

Gezwinde spoed
Ze hebben geen toekomst in Nederland en wachten op uitzetting. "Die moeten met gezwinde spoed terug, maar dat gaat niet zo snel," vertelt Heijmans aan L1.

Overgeplaatst
Van die groep zijn twee asielzoekers overgeplaatst naar een andere opvang, Eén Noord-Afrikaanse mag twee weken niet op het terrein komen. "Het is onlogisch en we zijn er niet blij mee. Die man wordt wel door ons gevolgd en hij moet zich elke dag melden bij de politie. Maar het is een ongewenste situatie," zegt
Heijmans.

Onrust
"De groep van 20 man maakt zich vooral schuldig aan kleine criminaliteit en ze veroorzaken onrust. Ze stelen van andere asielzoekers, zakkenrollen, winkeldiefstal, dat soort dingen. En op het azc trekken ze zich niks aan van de regels. Dat kunnen we niet hebben," aldus Heijmans.

Verveling
volgens de burgemeester is verveling een groot probleem voor een groep van in totaal 80 asielzoekers. "Het gaat om economische vluchtelingen en die krijgen hier geen verblijfsvergunning. Die zitten te wachten en de tussentijd krijgen die bijvoorbeeld geen Nederlandse les. Daarom krijgen ze een daginvulling, zoals sportactiviteiten. Min of meer verplicht. Ook de moskee in Weert helpt daarbij," vertelt Heijmans.

Cel
De groep 'aso-asielzoekers' wordt begeleid door de politie en als iemand zich dusdanig misdraagt, zal die volgens
Heijmans in de cel belanden. Hij heeft samen met andere burgemeesters aan de bel getrokken bij staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. "Want dit kan zo niet heel lang duren", zo besluit Heijmans.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Chaos bij asielzoekerscentrum in Van Hornekazerne Weert'
Weert gaat overlastgevende asielzoekers hard aanpakken
Weert wil hulp Rijk bij aanpak aso-asielzoekers
kms weert azc (9 sep 2020)
Vijf jaar vluchtelingenopvang in Weert: een overzicht
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen