Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Maastricht steunt Code Oranje, PVV boos

Geplaatst opvrijdag 26 oktober 2018 - 18:22

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht heeft haar steun uitgesproken voor de nieuwe partij Code Oranje.

Die werd donderdag gepresenteerd en doet bij de komende Statenverkiezingen mee in Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland.

Directe inspraak
Code Oranje streeft naar een 'radicale vernieuwing van het politieke bestel door burgers meer zeggenschap en directe inspraak te geven.' Dat moet onder meer gebeuren via een referendum, digitale enquêtes en burgerraden.

Wind uit de zeilen
Code Oranje zegt haar programma ook te laten samenstellen door diezelfde burgers, zonder vaste standpunten vooraf.
De initiatiefnemers willen met hun aanpak de wind uit de zeilen nemen van partijen die zij populistisch noemen. Dan gaat het met name om de PVV en het Forum voor Democratie.

Partijloos
Burgemeester Penn heeft in het verleden wel vaker ervoor gepleit om burgers veel dichter bij de politieke besluitvorming te betrekken. Het is wel opvallend dat zij als partijloze burgemeester haar steun uitspreekt voor een nieuwe partij als Code Oranje. Zij laat wel weten dat het blijft bij deze steunbetuiging en dat ze zeker niet actief wordt voor de partij.

Brug te ver
Toch vindt fractievoorzitter Robert Housmans van de PVV in het Limburgs Parlement de steunbetuiging niet verstandig en een brug te ver gaan. Hij stelt dat een burgemeester altijd boven de partijen moet staan en onafhankelijk moet zijn.

"En dan kun je geen steun uitspreken voor een beweging of partij die andere partijen wil uitsluiten of tegengaan", aldus Housmans. "Daarom had zij zich van de steunbetuiging moeten onthouden."

Na de Statenverkiezingen van volgend jaar wil de nieuwe partij zich richten op de Tweede Kamer. In Limburg komt de partij niet op.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen