Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Maastricht: 'Serieus nadenken over 2G'

Geplaatst opwoensdag 10 november 2021 - 16:21

Volgens burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake komt een 2G-samenleving in zicht als de nieuwe maatregelen tegen corona niet voldoende werken.

Vrijdag maakt het kabinet nieuwe maatregelen bekend, maar als die niet voldoende werken, moeten we véél verder gaan dan tot nu toe, meent Penn-te Strake.

2G-samenleving
Zelfs een 2G-samenleving, waarbij je gevaccineerd of genezen moet zijn om aan het openbare leven deel te nemen, komt dan in zicht. "Liever niet", vindt de burgemeester. "Maar als uiteindelijk de manier waarop wij samenleven wordt bepaald door een kleine minderheid, hebben we een grens bereikt. Dan moeten we serieus nadenken over 2G."

"Het moet maar"
De Maastrichtse burgemeester krijgt bijval van horecaondernemer John Paulus, voorzitter van de afdeling Maastricht-Heuvelland van Koninklijke Horeca Nederland: "In de basis zijn wij tegen alles wat onze gastvrijheid beknot. Maar als dat het middel is, en het geeft een werkbare situatie, dan moet het maar." Volgens de voorzitter moet de maatschappij solidariteit tonen, en daarom samen de rekening betalen. "Waarom zou het zo moeten zijn dat horeca dadelijk weer maar tot acht uur open mag?"

Video L1

Carnaval
Burgemeester Penn doet haar uitspraken aan de vooravond van de opening van het carnavalsseizoen. Grote evenementen zijn afgeblazen, maar de verwachting is dat veel mensen toch op stap gaan om dan zélf maar een feestje te bouwen. Dat mag, al roept de burgemeester de horecaondernemers en vierders op om het rustig te houden en zich aan de maatregelen en het gezonde verstand te houden. "Als je nou in een kroeg komt en het is bomvol, ga even ergens anders heen. Er zijn allerlei oplossingen die niet afgedwongen worden door regels, maar waarvan we inmiddels wel weten dat ze verstandiger zijn dan de boel maar gewoon te laten lopen."

Specifiek advies
Limburg kampt al een aantal weken met hoge coronacijfers en volle ziekenhuizen. Volgens Penn is het kabinet vrijdag aan zet met aanvullende maatregelen, en als die uitblijven hoopt ze op een Limburg-specifiek advies. Penn: "Zodat wij weten wat wij kunnen doen, wat verstandig is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen