Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Maastricht pleit voor korte en harde lockdown

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 15:46

Een korte, harde lockdown en vervolgens 2G. Dat is wat betreft de burgemeester Annemarie Penn van Maastricht op dit moment de beste aanpak van de coronacrisis.

"Korte, harde klappen", antwoordt Penn, die tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid is, op de vraag wat haar advies aan het demissionaire kabinet zou zijn. Dat is volgens de burgermoeder in het verleden ook werkzaam gebleken. "We laten het toch maar een beetje lopen met de maatregelen."

Video: L1

2G-maatregel
Na een harde lockdown van een aantal weken zou wat Penn betreft de 2G-maatregel ingevoerd kunnen worden. Alleen mensen die gevaccineerd of genezen zijn zouden dan toegang moeten krijgen tot bijvoorbeeld evenementen of de horeca. "Ik ben erg voor 2G. Ik denk dat dat goed is, omdat ik het echt onrechtvaardig vind dat een kleine minderheid bepaalt hoe een grote meerderheid zich moet gedragen. Ik snap niet waarom we niet zeggen: dan mogen in ieder geval diegene die het veilig kunnen doen wél, en de andere die het niet veilig kunnen doen niet. Ik vind dat vrij logisch inmiddels", verklaart de Maastrichtse burgemeester.

Lees ook: Burgemeester Maastricht: 'Serieus nadenken over 2G'

Drukte tijdens Black Friday
Voorlopig is het nog niet zover. Het kabinet komt hoogstwaarschijnlijk ergens de komende dagen met nieuwe maatregelen, maar eerst krijgen we nog Black Friday. Vrijdag wordt topdrukte verwacht in de steden. En volgens Penn levert dat nog wel wat uitdagingen op.

"Dat is zeker een probleem met de anderhalve meter. We zijn al een tijdje niet meer gewend om de anderhalve meter in acht te nemen. Sinds woensdag moet dat wel en ik denk eerlijk gezegd niet dat dat al geautomatiseerd is voor vrijdag. Dus daar gaan we scherp op letten", zegt Penn.

'Proberen goed te doen'
Maastricht haalt het voetgangerscirculatieplan weer van stal. Grote informatieborden wijzen de bezoekers op de maatregelen en de drukte, en die borden kunnen aangepast worden. Penn: "Het verhaal is iedere keer hetzelfde. We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid, we zullen mensen aanspreken, we zetten extra beveiligers en gastheren in om mensen te wijzen op het goede gedrag dat er moet komen, en als het te zot wordt zal er ook beboet moeten worden. 95 euro per keer, maar daar wil ik niet mee dreigen. We moeten gewoon proberen het goed te doen."

Lees ook: Black Friday-drukte: deze maatregelen nemen de steden

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen