Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Maastricht luidt noodklok om Euregio

Geplaatst opwoensdag 19 juni 2019 - 16:23

Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht moet er niet langer meer gewacht worden met het zetten van stappen in de Euregionale samenwerking.

"Als we nu geen stappen maken dan is dat schadelijk voor de inwoners", zei de burgemeester woensdag op de Euregionale werkconferentie in Maastricht.

'Langer dralen geen optie'
Op de conferentie kwamen de steden in het samenwerkingsverband (Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Luik, Genk, Hasselt en Aken) samen om vervolgstappen te concretiseren. "Onze kinderen hebben er recht op dat we vandaag die betekenisvolle stap zetten. Langer dralen is voor ons geen optie meer. Het is een opdracht, een bevel van de volgende generatie", zei Penn-te Strake in haar toespraak in het Gouvernement.

Voordelen van samenwerken
De burgemeester omschrijft wat de samenwerking kan inhouden. "Het zou handig zijn als je een museumkaart hebt voor alle musea in dit gebied", zegt ze tegen L1. "Denk aan het openbaar vervoer dat sneller en vaker kan gaan. Misschien moet je samen afval inzamelen, omdat er bijvoorbeeld op Chemelot een bedrijf zit dat heel veel afval nodig heeft om duurzaam te kunnen verwerken. Als we de problemen die de grenzen veroorzaken oplossen, kunnen we veel meer resultaat halen." Volgens de burgemeester gaat het om een groeipotentie van 9 procent. "Dat is nogal wat."

Randstad van het zuiden
Burgemeester Emile Roemer van Heerlen vindt dat de Euregio meer bekendheid mag genieten. "Als je de omtrek van de Randstad zou positioneren op Zuid-Limburg, België en Duitsland dan wonen hier gewoon 6 miljoen mensen, waarvan 4,5 miljoen mensen werken. Er zijn veel universiteiten en innovatieve industrie. Dit is wel het gebied waar het de komende jaren echt gaat gebeuren."

Verklaring
Bij de conferentie waren burgemeesters, ambtenaren, mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven aanwezig. Alle burgemeesters, op één na, ondertekenden ook een verklaring waarin staat dat er stappen gemaakt moeten worden. De burgemeester van Genk stond vast in de file bij een demonstratie in Brussel en tekent op een later moment.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake ondertekent de verklaring
Foto: L1 (Randy Beaumont)

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen