Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Maastricht luidt noodklok om Euregio

Geplaatst opwoensdag 19 juni 2019 - 16:23

Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht moet er niet langer meer gewacht worden met het zetten van stappen in de Euregionale samenwerking.

"Als we nu geen stappen maken dan is dat schadelijk voor de inwoners", zei de burgemeester woensdag op de Euregionale werkconferentie in Maastricht.

'Langer dralen geen optie'
Op de conferentie kwamen de steden in het samenwerkingsverband (Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Luik, Genk, Hasselt en Aken) samen om vervolgstappen te concretiseren. "Onze kinderen hebben er recht op dat we vandaag die betekenisvolle stap zetten. Langer dralen is voor ons geen optie meer. Het is een opdracht, een bevel van de volgende generatie", zei Penn-te Strake in haar toespraak in het Gouvernement.

Voordelen van samenwerken
De burgemeester omschrijft wat de samenwerking kan inhouden. "Het zou handig zijn als je een museumkaart hebt voor alle musea in dit gebied", zegt ze tegen L1. "Denk aan het openbaar vervoer dat sneller en vaker kan gaan. Misschien moet je samen afval inzamelen, omdat er bijvoorbeeld op Chemelot een bedrijf zit dat heel veel afval nodig heeft om duurzaam te kunnen verwerken. Als we de problemen die de grenzen veroorzaken oplossen, kunnen we veel meer resultaat halen." Volgens de burgemeester gaat het om een groeipotentie van 9 procent. "Dat is nogal wat."

Randstad van het zuiden
Burgemeester Emile Roemer van Heerlen vindt dat de Euregio meer bekendheid mag genieten. "Als je de omtrek van de Randstad zou positioneren op Zuid-Limburg, België en Duitsland dan wonen hier gewoon 6 miljoen mensen, waarvan 4,5 miljoen mensen werken. Er zijn veel universiteiten en innovatieve industrie. Dit is wel het gebied waar het de komende jaren echt gaat gebeuren."

Verklaring
Bij de conferentie waren burgemeesters, ambtenaren, mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven aanwezig. Alle burgemeesters, op één na, ondertekenden ook een verklaring waarin staat dat er stappen gemaakt moeten worden. De burgemeester van Genk stond vast in de file bij een demonstratie in Brussel en tekent op een later moment.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake ondertekent de verklaring
Foto: L1 (Randy Beaumont)

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Ook in 2020 komt er op Hemelvaartsdag 21 mei weer een nieuwe lijst met de leukste Limburgse liedjes aller tijden voorbij op L1 Radio. Deze wordt op L1 TV ondersteund door een marathonuitzending met de mooiste clips uit de L1mbo Top 100 van de afgelopen jaren. Maar zover is het nog niet, want er moet nog gestemd worden.

Je kunt hier stemmen
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen