Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Burgemeester Maastricht luidt noodklok om Euregio

Geplaatst opwoensdag 19 juni 2019 - 16:23

Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht moet er niet langer meer gewacht worden met het zetten van stappen in de Euregionale samenwerking.

"Als we nu geen stappen maken dan is dat schadelijk voor de inwoners", zei de burgemeester woensdag op de Euregionale werkconferentie in Maastricht.

'Langer dralen geen optie'
Op de conferentie kwamen de steden in het samenwerkingsverband (Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Luik, Genk, Hasselt en Aken) samen om vervolgstappen te concretiseren. "Onze kinderen hebben er recht op dat we vandaag die betekenisvolle stap zetten. Langer dralen is voor ons geen optie meer. Het is een opdracht, een bevel van de volgende generatie", zei Penn-te Strake in haar toespraak in het Gouvernement.

Voordelen van samenwerken
De burgemeester omschrijft wat de samenwerking kan inhouden. "Het zou handig zijn als je een museumkaart hebt voor alle musea in dit gebied", zegt ze tegen L1. "Denk aan het openbaar vervoer dat sneller en vaker kan gaan. Misschien moet je samen afval inzamelen, omdat er bijvoorbeeld op Chemelot een bedrijf zit dat heel veel afval nodig heeft om duurzaam te kunnen verwerken. Als we de problemen die de grenzen veroorzaken oplossen, kunnen we veel meer resultaat halen." Volgens de burgemeester gaat het om een groeipotentie van 9 procent. "Dat is nogal wat."

Randstad van het zuiden
Burgemeester Emile Roemer van Heerlen vindt dat de Euregio meer bekendheid mag genieten. "Als je de omtrek van de Randstad zou positioneren op Zuid-Limburg, België en Duitsland dan wonen hier gewoon 6 miljoen mensen, waarvan 4,5 miljoen mensen werken. Er zijn veel universiteiten en innovatieve industrie. Dit is wel het gebied waar het de komende jaren echt gaat gebeuren."

Verklaring
Bij de conferentie waren burgemeesters, ambtenaren, mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven aanwezig. Alle burgemeesters, op één na, ondertekenden ook een verklaring waarin staat dat er stappen gemaakt moeten worden. De burgemeester van Genk stond vast in de file bij een demonstratie in Brussel en tekent op een later moment.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake ondertekent de verklaring
Foto: L1 (Randy Beaumont)

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen