Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Maastricht: 'Huis gekocht vóór spionage-affaire'

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 13:54

De koop van een huis van een directe betrokkene in de Maastrichtse spionage-affaire door burgemeester Annemarie Penn-te Strake vond plaats voordat die affaire speelde.

Dat laat de woordvoerster van de burgemeester weten in een reactie op een artikel van de Volkskrant dat vrijdagochtend verscheen. In dat artikel wordt gesuggereerd dat de koop en het begin van de spionage-affaire samenvielen waardoor er mogelijk sprake zou zijn geweest van belangenverstrengeling.

Hoofdrol
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht kocht in 2018 een huis van Wim Lousberg. Hij is directeur van een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen dat de hoofdrol speelde in de Maastrichtse spionage-affaire.

Bron spionage-affaire
Het koopcontract voor het huis werd getekend op 14 maart 2018. Op dat moment was de spionage-affaire nog niet aan de orde, aldus de gemeente Maastricht. Pas op 11 april 2018, en dus na de aankoop, werd bekend dat de notulen van een vergadering waren uitgelekt. Hierin stond dat de mogelijkheid werd besproken om ambtenaren - die kritisch waren over het samenwerkingsverband - te straffen of te ontslaan. De gemeente bleek een bedrijfsrecherche bureau te hebben ingeschakeld om de mailboxen van ambtenaren door te lichten om zo te achterhalen wie de notulen van de vergadering had gelekt.

Lees ook: Vraagtekens bij aankoop woning burgemeester Maastricht

Zelfstandige entiteit
Het samenwerkingsverband Shared Service Centre Zuid-Limburg (SSC-ZL) is juridisch een zelfstandige entiteit, aldus de woordvoerster van de burgemeester. Lousberg was in dienst van de gemeente Heerlen en later van het SSC-ZL. Hij was dus geen ambtenaar van de gemeente Maastricht. Bovendien gingen de wethouders van de drie betrokken gemeenten over het Shared Service Center en niet de burgemeester, zegt de gemeente. 'Er is geen hiërarchische relatie tussen de burgemeester en de wethouder, laat staan tussen de burgemeester en de directeur van deze zelfstandige entiteit', licht de woordvoerster toe.

Gesprek met de gouverneur
Voordat de burgemeester een bod uitbracht op het huis, informeerde ze bij gouverneur Theo Bovens of het bezit van meerdere huizen invloed heeft op haar integriteit, zegt de woordvoerster. Hij gaf aan dat dit niet het geval was, indien het huis wordt aangeschaft voor een marktconforme prijs. De burgemeester heeft een bod gedaan conform de taxatiewaarde. Eigenaar Lousberg stemde daarmee in. Het huis is aangeschaft voor een marktconforme prijs, aldus de gemeente. Volgens de burgemeester was de aankoop van de woning een privékwestie.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen