Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Maastricht: 'Huis gekocht vóór spionage-affaire'

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 13:54

De koop van een huis van een directe betrokkene in de Maastrichtse spionage-affaire door burgemeester Annemarie Penn-te Strake vond plaats voordat die affaire speelde.

Dat laat de woordvoerster van de burgemeester weten in een reactie op een artikel van de Volkskrant dat vrijdagochtend verscheen. In dat artikel wordt gesuggereerd dat de koop en het begin van de spionage-affaire samenvielen waardoor er mogelijk sprake zou zijn geweest van belangenverstrengeling.

Hoofdrol
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht kocht in 2018 een huis van Wim Lousberg. Hij is directeur van een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen dat de hoofdrol speelde in de Maastrichtse spionage-affaire.

Bron spionage-affaire
Het koopcontract voor het huis werd getekend op 14 maart 2018. Op dat moment was de spionage-affaire nog niet aan de orde, aldus de gemeente Maastricht. Pas op 11 april 2018, en dus na de aankoop, werd bekend dat de notulen van een vergadering waren uitgelekt. Hierin stond dat de mogelijkheid werd besproken om ambtenaren - die kritisch waren over het samenwerkingsverband - te straffen of te ontslaan. De gemeente bleek een bedrijfsrecherche bureau te hebben ingeschakeld om de mailboxen van ambtenaren door te lichten om zo te achterhalen wie de notulen van de vergadering had gelekt.

Lees ook: Vraagtekens bij aankoop woning burgemeester Maastricht

Zelfstandige entiteit
Het samenwerkingsverband Shared Service Centre Zuid-Limburg (SSC-ZL) is juridisch een zelfstandige entiteit, aldus de woordvoerster van de burgemeester. Lousberg was in dienst van de gemeente Heerlen en later van het SSC-ZL. Hij was dus geen ambtenaar van de gemeente Maastricht. Bovendien gingen de wethouders van de drie betrokken gemeenten over het Shared Service Center en niet de burgemeester, zegt de gemeente. 'Er is geen hiërarchische relatie tussen de burgemeester en de wethouder, laat staan tussen de burgemeester en de directeur van deze zelfstandige entiteit', licht de woordvoerster toe.

Gesprek met de gouverneur
Voordat de burgemeester een bod uitbracht op het huis, informeerde ze bij gouverneur Theo Bovens of het bezit van meerdere huizen invloed heeft op haar integriteit, zegt de woordvoerster. Hij gaf aan dat dit niet het geval was, indien het huis wordt aangeschaft voor een marktconforme prijs. De burgemeester heeft een bod gedaan conform de taxatiewaarde. Eigenaar Lousberg stemde daarmee in. Het huis is aangeschaft voor een marktconforme prijs, aldus de gemeente. Volgens de burgemeester was de aankoop van de woning een privékwestie.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen