Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Burgemeester Maastricht: 'Alle stadsmuren onderzoeken'

Geplaatst opzondag 24 maart 2019 - 13:11

Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht denkt dat alle historische stadsmuren in Maastricht onderzocht moeten worden na de instorting van zaterdagavond.

Dat zegt de burgemeester tegen L1.

Risico's tegengaan
"Wij zijn aan het onderzoeken hoe dit kon gebeuren, met mensen die hier verstand van hebben", zegt Penn. "Dat zullen we even moeten afwachten." Op de vraag van de verslaggever of dit betekent dat ook de rest van de stadsmuren onderzocht moet worden, zegt de burgemeester: "Dat doen we zeker. Als zoiets gebeurt, moet je zeker weten dat je verdere risico's tegengaat."

Lees ook: Video: Deel historische stadsmuur Maastricht ingestort

Heel veel geluk
Twee Duitse toeristen hadden zaterdagavond veel geluk. Ze liepen net voor het incident bovenop het gedeelte van de stadsmuur dat instortte. "Plots hoorden we achter ons een hoop kabaal en zagen we hoe de muur instortte. Kort ervoor ben ik nog in een kuil gestapt, precies op die plek. We hebben heel veel geluk gehad."

Lees ook: Maastricht heeft er een attractie bij: de ingestorte muur

Buikje
Het is niet voor het eerst dat er een probleem is met dit stuk stadsmuur. "We weten van deze muur dat ze ook al in 1950 een buikje had. Ze bolde toen ook al naar buiten", zegt Koos Consten, de voorzitter van Maastricht Vestingstad. Zijn stichting adviseert de gemeente over het behoud en de restauratie van de vestingwerken in de stad. Maastricht Vestingstad vindt dat de gemeente grondig onderzoek moet doen naar de instorting. "Het lijkt alsof de buitenste muur, die ingestort is, ertegenaan geplakt is en niet verankerd is."

Oorzaak
Naar de oorzaak van de instorting kan Consten alleen maar gissen. "Het kan iets te maken met afwatering van boven, met de regenbuien van de afgelopen weken of met de droogte. We moeten niet te snel conclusies trekken."

Video: Vincent van den Bergh

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen