Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Burgemeester Maastricht: 'Alle stadsmuren onderzoeken'

Geplaatst opzondag 24 maart 2019 - 13:11

Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht denkt dat alle historische stadsmuren in Maastricht onderzocht moeten worden na de instorting van zaterdagavond.

Dat zegt de burgemeester tegen L1.

Risico's tegengaan
"Wij zijn aan het onderzoeken hoe dit kon gebeuren, met mensen die hier verstand van hebben", zegt Penn. "Dat zullen we even moeten afwachten." Op de vraag van de verslaggever of dit betekent dat ook de rest van de stadsmuren onderzocht moet worden, zegt de burgemeester: "Dat doen we zeker. Als zoiets gebeurt, moet je zeker weten dat je verdere risico's tegengaat."

Lees ook: Video: Deel historische stadsmuur Maastricht ingestort

Heel veel geluk
Twee Duitse toeristen hadden zaterdagavond veel geluk. Ze liepen net voor het incident bovenop het gedeelte van de stadsmuur dat instortte. "Plots hoorden we achter ons een hoop kabaal en zagen we hoe de muur instortte. Kort ervoor ben ik nog in een kuil gestapt, precies op die plek. We hebben heel veel geluk gehad."

Lees ook: Maastricht heeft er een attractie bij: de ingestorte muur

Buikje
Het is niet voor het eerst dat er een probleem is met dit stuk stadsmuur. "We weten van deze muur dat ze ook al in 1950 een buikje had. Ze bolde toen ook al naar buiten", zegt Koos Consten, de voorzitter van Maastricht Vestingstad. Zijn stichting adviseert de gemeente over het behoud en de restauratie van de vestingwerken in de stad. Maastricht Vestingstad vindt dat de gemeente grondig onderzoek moet doen naar de instorting. "Het lijkt alsof de buitenste muur, die ingestort is, ertegenaan geplakt is en niet verankerd is."

Oorzaak
Naar de oorzaak van de instorting kan Consten alleen maar gissen. "Het kan iets te maken met afwatering van boven, met de regenbuien van de afgelopen weken of met de droogte. We moeten niet te snel conclusies trekken."

Video: Vincent van den Bergh

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen