Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Luc Winants van Venray stapt op

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 17:41

Burgemeester Luc Winants van Venray stapt op. Hij legt zijn functie per 1 februari neer, of zodra er een waarnemer is.

Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt in een verklaring.

Onder vuur
De positie van Winants lag al onder vuur. Een afvaardiging van de Venrayse gemeenteraad bracht maandagavond een ingelast bezoek aan waarnemend gouverneur Johan Remkes in Maastricht om over het functioneren van Winants te praten.

L1

Verschil van mening
Volgens Winants hebben de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad en hij een ander beeld van hoe de bestuurlijke vernieuwing van Venray vorm moet krijgen. De vertrouwenscommissie heeft hem vervolgens laten weten om na de verkiezingen van maart volgend jaar een nieuwe burgemeester te willen zoeken.

Pijn in het hart
En daar wil Winants 'in het belang van Venray' aan meewerken. "Concreet betekent dit, dat ik op 1 februari, of zoveel eerder dat er een waarnemer is, mijn taken als burgemeester van Venray zal neerleggen. Met pijn in mijn hart", zegt hij in een verklaring.

Verkeerde inschatting
Fractievoorzitter Martin Leenders van de lokale partij Samenwerking Venray zegt in een reactie namens de vertrouwenscommissie dat ze samen met Winants tot de conclusie zijn gekomen dat we niet bij elkaar passen. Twee jaar geleden droeg de vertrouwenscommissie Winants nog voor als burgemeester. Hij werd toen een krachtige verbinder met ruime bestuurlijke ervaring genoemd en een aimabel, charmant en charismatisch persoon met humor. "We hebben destijds misschien een verkeerde inschatting gemaakt", aldus Leenders.

Laconiek
Bij de breuk met Winants heeft zeker zijn opstelling in de affaire rond de tot aftreden gedwongen oud-CDA wethouder Jan Loonen een rol gespeeld. Zo nam de gemeenteraad eind juni een motie van afkeuring tegen Winants aan omdat hij vooruit zou hebben gelopen op de conclusies van een onderzoek naar de integriteit van Loonen door te zeggen dat hij voor hem zijn handen in het vuur durfde te steken. In de ogen van de gemeenteraad reageerde Winants vervolgens voor de camera van L1 laconiek op die motie. Een week later bood hij in de gemeenteraad daarvoor zijn excuses aan.

Winants heeft twee jaar de ambtsketen van Venray gedragen. Daarvoor was hij burgemeester van Brunssum.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen