Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Leudal krijgt nog één jaar om woning te zoeken

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 22:34

Burgemeester Désirée Schmalschläger van Leudal krijgt van de gemeenteraad nog één jaar de tijd om een woning te zoeken in de gemeente.

De raad ging akkoord met een verlenging van de ontheffing van de verplichting voor een burgemeester om in de eigen gemeente te wonen tot en met 2 september 2022. Het is de tweede keer dat zo’n verlenging plaatsvindt.

Lastig
De reden is dat Schmalschläger lastig een geschikte en betaalbare woning kan vinden in Leudal. Zij werd op 3 september 2019 geïnstalleerd als burgemeester maar woont nog steeds in Schimmert. Schmalschläger was van 2013 tot en met 2018 de laatste burgemeester van Nuth. Op 1 januari 2019 ging die gemeente op in de nieuwe fusiegemeente Beekdaelen.

Amendement
Tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin tot verlenging van de ontheffing werd besloten, dienden de coalitiepartijen Ronduit Open en D66 een amendement in om de termijn voor de verdere ontheffing te beperken tot een half jaar. Volgens de twee partijen - die 8 van de 25 raadszetels bezetten - heeft de burgemeester al twee jaar de tijd gehad om een huis te vinden in Leudal. Bovendien geven inwoners en ondernemers aan dat de burgemeester onzichtbaar is, aldus Ronduit Open en D66. Terwijl zij een burgemeester verdienen die in Leudal woont.

Fractievoorzitter Dirk Voermans van D66 vond het moeilijk te bevatten dat Schmalschläger geen geschikte woning heeft kunnen vinden “terwijl er tal van woningen zijn aangeboden en verkocht in de gemeente”. Thieu Wagemans van Ronduit Open had het over negatieve beeldvorming en allerlei verhalen die de ronde doen. “De enige remedie is snel hier komen wonen. Dat is gunstig voor de gemeente, de burgers, de burgemeester zelf en de raadsleden”, zo was zijn conclusie.

Weinig vleiende woorden
Maar de overige vier partijen hadden weinig vleiende woorden over voor de opstelling van Ronduit Open en D66. Fractievoorzitter Huub van Helden van oppositiepartij CDA sprak van verkiezingsretoriek die erin gaat als koek zo vlak voor de verkiezingen van maart volgend jaar. Hij noemde de verwijten totaal niet onderbouwd en zeer ongepast. “Leudal kent veel grotere uitdagingen dan deze tot enorme proporties opgeblazen zaak”, zo Van Helden.

Net als fractievoorzitter Ad Thomassen van oppositiepartij VVD en raadslid Hilde Glessner van Progressief Akkoord Leudal - ook oppositie - wees hij op de overspannen woningmarkt waarbij belachelijke prijzen worden gevraagd en vaak fors overboden wordt. Thomassen noemde het dan ook een heel wijs besluit dat getuigt van realiteitszin om de ontheffing voor de burgemeester met een jaar te verlengen. “Ik heb ook nooit het argument gehoord dat de burgemeester onzichtbaar is”, zo zei de VVD-voorman.

Mekkeren
Ook raadslid Glessner stelde dat de aantijgingen zwaar overtrokken zijn. “Integendeel. Onze burgemeester is altijd ter plekke als er iets aan de hand was, bijvoorbeeld bij de recente wateroverlast. Maar je hebt mensen die altijd wat te mekkeren hebben”, zo betoogde Glessner. Fractievoorzitter Leon Linssen van coalitiepartij Samen Verder - de grootste partij in de gemeenteraad - typeerde het voorstel van Ronduit Open en D66 als een lege huls.

Een termijn van een half jaar zou de situatie voor de burgemeester alleen maar moeilijker maken omdat een verkopende partij dat ook weet en dus de vraagprijs juist kan opdrijven, zo verklaarde Linssen. “Laten we verder gaan met belangrijker zaken”. De vier partijen zeiden verder te hopen en te verwachten dat Schmalschläger binnen een jaar een betaalbare woning vindt.

Remkes
Uiteindelijk moet waarnemend gouverneur Johan Remkes een besluit nemen over een verlenging van de woonplaats-ontheffing. Hij heeft al laten weten dat hij daartoe in principe bereid is, zo staat in het raadsvoorstel. Maar wilde wel eerst de mening van de gemeenteraad weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen