Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Hoes wil sneller informatie over Tihange

Geplaatst opwoensdag 4 maart 2015 - 7:36

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg moet voortaan direct geïnformeerd worden over calamiteiten bij de Belgische kerncentrale Tihange.

Dat vindt de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes.

Informatie delen
Hoes gaat als voorzitter van de Veiligheidsregio en burgemeester van de provinciehoofdstad, de Belgische autoriteiten en de directie van de kerncentrale verzoeken informatie in het vervolg meteen te delen.

Niet geïnformeerd
Onlangs kwam aan het licht dat er meer scheuren in de reactorvaten zitten dan tot nog toe werd aangenomen. Die scheuren bleken ook nog eens enkele centimeters dieper te zijn dan bekend was. Maastricht en de Veiligheidsregio werden daarover niet geïnformeerd, zegt Hoes.

Omslachtig
De burgmeester noemt het 'zeer onbevredigend' dat hij niet rechtstreeks geïnformeerd wordt over de ontwikkelingen bij de buren. Volgens Hoes is er een hele procedure opgezet voor informatievoorziening over Tihange. "Via de Belgen gaat dat naar het ministerie van Economische Zaken, dat over energie gaat. Daarna komt het pas bij ons terecht. Dat is veel te omslachtig", klaagt de burgemeester. "Als er iets gebeurt, kunnen wij bij wijze van spreken de telefoon al niet meer aannemen zodra de informatie bij ons is. En dat terwijl wij de rookpluim, als die er is, kunnen zien."

Lees ook: Scheuren tot 6 centimeter in reactorvat Tihange

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Belgische minister: 'geen zorgen over Tihange'
Gemeenteraad Heerlen wil rampenplan kerncentrale Tihange
Tihange kerncentrale
Rechter komt met oordeel Tihange-2: uitspraak voor de bühne
Problemen kerncentrale Tihange voortaan direct gemeld
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen