Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Hessels: 'Voortaan altijd stemmen per post'

Geplaatst opvrijdag 19 maart 2021 - 11:52

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren is er voorstander van om het stemmen per post bij alle verkiezingen mogelijk te maken, ook als er geen pandemie zoals corona is.

Hessels laat dat weten in het blad Binnenlands Bestuur. Hij constateert dat briefstemmen in een duidelijke behoefte voorziet.

Briefstemmen voor alle kiezers
"We moeten nadenken of briefstemmen niet een vaste plek in het kiesstelsel kan krijgen. Ik ben ervoor dat in de toekomst alle kiezers die mogelijkheid krijgen. Niet alleen 70-plussers zoals bij de recente Tweede Kamerverkiezingen", zo vindt Hessels.

De burgemeester was voor de verkiezingen één van de burgemeesters die voor uitstel pleitte. Hij vreesde dat de verkiezingsdag als besmettingshaard zou kunnen fungeren en dat kiezers thuis zouden blijven vanwege corona. Achteraf is Hessels tevreden en opgelucht, zo laat hij weten in Binnenlands Bestuur. Volgens hem hebben de extra mogelijkheden die kiezers zijn geboden daar zeker aan bijgedragen. Behalve het stemmen per brief, konden kiezers ook al op maandag en dinsdag hun stem uitbrengen in stembureaus.

"Eén van mijn grootste zorgen was dat mensen uit angst voor corona niet zouden gaan stemmen", zegt Hessels. In Echt-Susteren bedroeg het opkomstpercentage 76,9%. Dat is 2,8% lager dan in 2017. Maar die afname is in lijn met de trend in heel Limburg en de rest van het land.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen