Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Heijmans krijgt begrip van raad

Geplaatst opdonderdag 26 mei 2016 - 6:43

Burgemeester Jos Heijmans van Weert verantwoordde zich woensdagavond voor de gemeenteraad. Aanleiding: zijn hulp aan een ondergedoken Syrische moeder en haar vier kinderen.

Berouw of spijt van zijn besluit een Syrische moeder en haar vier kinderen te helpen heeft burgemeester Jos Heijmans van Weert geenszins. Ook al streek hij daarmee minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Klaas Dijkhoff tegen de haren in door een eigen asielbeleid te voeren.

Filiaalchef
"Maar een burgemeester is geen filiaalchef van een hogere overheid", vindt Heijmans. Hij moest zich woensdagavond bij de gemeenteraad verantwoorden voor zijn medewerking aan het onderduiken van het Syrische gezin. Dat zou naar Duitsland terug moeten, omdat de vrouw zich daar voor het eerst had aangemeld als vluchteling.

Humaniteit
"Het besluit de vrouw te helpen is genomen op basis van moraliteit en humaniteit", verklaart Heijmans. "Ze zou namelijk gescheiden worden van haar broer die een vaderrol voor de kinderen vervult.” Bovendien zou de openbare orde in het geding zijn geweest, omdat volgens Heijmans de politie was opgetrommeld om te assisteren bij de uitzetting.

Lees ook: Burgemeester Heijmans doet aangifte na belediging

Publiekelijk gesteggel
De vrouw en kinderen doken daarop onder met behulp van vrijwilligers van het Weerter azc. De raad kon het besluit van de burgemeester wel begrijpen. Al vonden enkele raadsleden dat ook een burgemeester zich niet boven de wet mocht plaatsen. De raad maakte zich meer zorgen over het gezin, dat wel eens de dupe zou kunnen worden van het publiekelijk gesteggel tussen minister, staatssecretaris en burgemeester.

Diep buigen
Overigens maakte Heijmans bekend dat hij bij Dijkhoff opnieuw een verzoek heeft ingediend om voor het Syrisch gezin een uitzondering te maken. "Een antwoord daarop heb ik nog niet, maar we zijn met elkaar in gesprek", aldus Heijmans. Hij heeft goede hoop dat via die weg of via de Raad van State het gezin toch in Nederland zou kunnen blijven. "Als het gezin daarmee geholpen is en mag blijven, wil ik bij hem graag en diep buigen", aldus Heijmans.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

ANP
Bond doet aangifte tegen burgemeester van Weert
Rijksgebouwen als vluchtelingenopvang tergt Limburg
'Reisgeld burgemeester Weert onwettig'
'Burgemeester Weert behoudt reiskosten woonwerkverkeer'
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen