Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Heijmans gaat eventueel over het randje

Geplaatst opwoensdag 4 januari 2017 - 10:50

Burgemeester Jos Heijmans van Weert vindt het zelf niet zo'n probleem als hij 'over het randje' is gegaan met het huisarrest voor 26 asielzoekers.

"Ik heb liever dat ze straks zeggen burgemeester u bent op het randje geweest, of erover, maar u heeft de situatie wel opgelost", zei Heijmans dinsdagavond in het NPO programma Jinek.

Noodbevel
De burgervader van Weert
was te gast vanwege een noodbevel dat hij uitvaardigde. Daarin regelde hij tijdelijk huisarrest voor 26 overlast veroorzakende asielzoekers uit Noord-Afrika. Het huisarrest is inmiddels opgeheven maar Heijmans krijgt behalve bijval ook veel kritiek omdat het noodbevel juridisch omstreden is.

Lees ook: Weert gaat overlastgevende asielzoekers hard aanpakken

Voorbeeldfunctie
Heijmans
: "Een burgemeester moet zich natuurlijk aan de wet en de regels houden want ik heb een voorbeeldfunctie. Van de andere kant moet ik ook kijken naar humaniteit en moraliteit. Ik word straks liever op de vingers getikt omdat ik iets ondernomen heb dan dat ik een straf krijg dat er iets uit de hand gelopen is in Weert".

Onhoudbare situatie
De burgemeester
vond dat de situatie vanwege de overlast onhoudbaar was geworden. Een van de asielzoekers zou reizigers in de trein van Weert naar Eindhoven hebben lastig gevallen. Een vrouw zou bespuugd zijn.

Lees ook: Vier overlastgevende asielzoekers opgepakt in Weert

Uitzettingsprocedure
Hij verwacht dat de 26 asielzoekers die de overlast veroorzaken binnen 14 dagen uitgewezen zijn. Het gaat namelijk om kansloze
asielverzoeken omdat de mensen uit veilige landen komen. Het noodbevel heeft er volgens hem in elk geval toe bijgedragen dat de uitzettingsprocedure versneld wordt aangepakt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Huisarrest overlastgevende asielzoekers mag wettelijk niet
'Chaos bij asielzoekerscentrum in Van Hornekazerne Weert'
Uitzetting veroorzaakt onrust in AZC Weert
ANP
Burgemeester tevreden over aanpak aso-asielzoekers
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen