Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester heeft geen antwoord op overlast Outlet

Geplaatst opwoensdag 26 mei 2021 - 21:06

De Roermondse burgemeester Rianne Donders staat met lege handen tegen de overlast die wordt veroorzaakt door drommen kooptoeristen die het Outlet Centre in de stad willen bezoeken.

Alhoewel ze begrip heeft voor de ergernis van Roermondenaren, zegt ze weinig te kunnen doen.

Winkels open
"Als er een maatregel is die het gedrag van de kooptoeristen kan veranderen, zou ik die meteen gebruiken. Maar die is er niet", aldus Donders. De burgemeester wijst erop dat alle winkels in Nederland gewoon open mogen zijn en het Designer Outlet is daar geen uitzondering op.

Video L1

Grip
Wel probeert de gemeente, in samenwerking met het merkendorp, om grip te krijgen op de toestroom van bezoekers. Dat gebeurt onder meer met het plaatsen van borden naast de toegangswegen. Daarop wordt gewaarschuwd voor de drukte en opgeroepen om vooral met feestdagen thuis te blijven.

Tsunami
Roermond werd op Pinkstermaandag overspoeld door koopjesjagers. De 1100 inwoners van het kerkdorp Leeuwen klagen dat hun buurt onleefbaar raakt door de 'tsunami aan kooptoeristen.' Leeuwen ligt ingeklemd tussen het Outletcenter, bedrijventerrein Willem-Alexander en het retailpark in Roermond. Ze willen dat de gemeente in actie komt, maar krijgen voorlopig nul op rekest.

Koopwoede
Charlotte van Dijk-Pieters is voorzitter van het dorpscomité Leeuwen. Ze kan er met de pet niet bij dat de situatie zo uit de hand kan lopen. "We proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan, maar we ervaren de overlast aan den lijve. Door de feestdagen en voorjaarsvakanties, in combinatie met de coronamaatregelen, is er een enorme koopwoede ontstaan. Auto's worden lukraak bij ons in de straten geparkeerd."

Lees ook: Verkeerschaos: koopjesjagers overspoelen Roermond

Laconiek
Tweede Pinksterdag ging ze fietsend poolshoogte nemen in de buurt. Overal zag ze Duitse en Belgische wagens geparkeerd. "Op Hemelvaartsdag hebben we geteld hoeveel auto's er door Leeuwen reden, dat waren er in één uur tijd 261. Op een dorp van 1100 inwoners! Allemaal buitenlandse kentekens. En ik hoor en zie ook dat men heel laconiek is. Zo kwam een stel Duitsers een bewoner op de Venloseweg vragen of ze hun auto daar mochten parkeren. Die mevrouw zei dat dat alleen voor vergunninghouders was en ze anders een boete kregen. Ze haalden hun schouders op en parkeerden de auto vervolgens toch."

Gefrustreerd
De voorzitter van het dorpscomité vraagt zich af wat de gemeente daar tegenoverstelt. Ze geeft ook maar gelijk het antwoord: vijf boa's. "Vijf handhavers voor die tsunami aan kooptoeristen." Charlotte snapt dat de bewoners moeten dealen met de ligging van Leeuwen. Ze pleit wel voor een betere afstemming over de gang van zaken. "Er waren Duitsers die lieten merken dat ze thuis waren gebleven als ze vooraf hadden geweten dat het zo druk was. Dus ga als gemeente in gesprek met de kooptoeristen én de bewoners van Leeuwen. Praat met ons. Dit willen wij niet nog een keer meemaken. Wij zijn enorm gefrustreerd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen