Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Burgemeester: 'Gezin helpen onderduiken doe ik als mens'

Geplaatst opvrijdag 1 december 2017 - 20:29

Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft een Syrisch gezin helpen onderduiken 'als mens', en niet zozeer als burgemeester.

Dat zei Heijmans in het L1-programma AvondGasten.

Een Syrische moeder leefde stiekem met haar vier kinderen anderhalf jaar in Weert, om te voorkomen dat ze door de Dienst Terugkeer en Vertrek naar Duitsland zou worden gestuurd.

Gescheiden
De burgemeester hielp met het verbergen van de familie, om te voorkomen dat de Syrische moeder gescheiden zou worden van haar broer. Die doorliep de asielprocedure in Nederland.

Moraliteit
"Ik heb niet gedaan wat ik heb gedaan als burgemeester. Ik heb dit gedaan als mens", zo zegt Heijmans. "Als burgemeester kom ik in afweging van wetten en bij moraliteit en humaniteit. Ik heb dit gedaan als mens. Ik heb van mijn vader en moeder geleerd dat je mensen moet helpen. Ik heb meer mensen geholpen. En als je ziet dat mensen door een wet of een regel onder de tram komen, dan moet je van steen zijn om te zeggen 'de regel is de regel'. Ik heb geholpen als de mens Jos Heijmans."

Ingelicht
Het feit dat Heijmans vooral op persoonlijke titel handelde, roept vraagtekens op bij burgemeester Raf Terwingen van het Belgische Maasmechelen. "Als burgemeester ben je eerste ambtenaar die de wet moet naleven. Ik ben jurist, en ik begrijp het menselijke, maar de vraag is of je als ambtenaar dan toch niet pro-actief moet zijn. U heeft de politie in ieder geval ingelicht, dus u bent wel ingedekt." Heijmans informeerde politie-teamchef Ria Faber over de voorgenomen actie van de Dienst Terugkeer en Vertrek om het Syrische gezin uit te zetten.

Kritisch
Ook Vera Tax, voormalig wethouder in de gemeente Venlo, is kritisch over het arbitraire karakter van de actie. "Als u de woningcorporatie belt voor de Syrische familie, dan belt u als burgemeester, en niet als privé-persoon."

Onderduiken
​Heijmans betwijfelt of hij opnieuw een gezin zou helpen onderduiken. "Ik weet niet of ik het nog een keer zou doen. Het was een grote verantwoordelijkheid. De jonge vrouw en haar vier kinderen waren niet verzekerd, en volgden in eerste instantie geen onderwijs. Al die vrijwilligers in Weert hebben dat opgepakt. Die vrijwilligers hadden een bijzondere naam: de "Hillbillies", tegen de regeltjes, tegen alle winden in".

Gedurende de rit hebben zich regelmatig andere gezinnen gemeld. Daar heb ik tegen gezegd: "Ik kan u niet helpen".

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen