Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Burgemeester: 'Gezin helpen onderduiken doe ik als mens'

Geplaatst opvrijdag 1 december 2017 - 20:29

Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft een Syrisch gezin helpen onderduiken 'als mens', en niet zozeer als burgemeester.

Dat zei Heijmans in het L1-programma AvondGasten.

Een Syrische moeder leefde stiekem met haar vier kinderen anderhalf jaar in Weert, om te voorkomen dat ze door de Dienst Terugkeer en Vertrek naar Duitsland zou worden gestuurd.

Gescheiden
De burgemeester hielp met het verbergen van de familie, om te voorkomen dat de Syrische moeder gescheiden zou worden van haar broer. Die doorliep de asielprocedure in Nederland.

Moraliteit
"Ik heb niet gedaan wat ik heb gedaan als burgemeester. Ik heb dit gedaan als mens", zo zegt Heijmans. "Als burgemeester kom ik in afweging van wetten en bij moraliteit en humaniteit. Ik heb dit gedaan als mens. Ik heb van mijn vader en moeder geleerd dat je mensen moet helpen. Ik heb meer mensen geholpen. En als je ziet dat mensen door een wet of een regel onder de tram komen, dan moet je van steen zijn om te zeggen 'de regel is de regel'. Ik heb geholpen als de mens Jos Heijmans."

Ingelicht
Het feit dat Heijmans vooral op persoonlijke titel handelde, roept vraagtekens op bij burgemeester Raf Terwingen van het Belgische Maasmechelen. "Als burgemeester ben je eerste ambtenaar die de wet moet naleven. Ik ben jurist, en ik begrijp het menselijke, maar de vraag is of je als ambtenaar dan toch niet pro-actief moet zijn. U heeft de politie in ieder geval ingelicht, dus u bent wel ingedekt." Heijmans informeerde politie-teamchef Ria Faber over de voorgenomen actie van de Dienst Terugkeer en Vertrek om het Syrische gezin uit te zetten.

Kritisch
Ook Vera Tax, voormalig wethouder in de gemeente Venlo, is kritisch over het arbitraire karakter van de actie. "Als u de woningcorporatie belt voor de Syrische familie, dan belt u als burgemeester, en niet als privé-persoon."

Onderduiken
​Heijmans betwijfelt of hij opnieuw een gezin zou helpen onderduiken. "Ik weet niet of ik het nog een keer zou doen. Het was een grote verantwoordelijkheid. De jonge vrouw en haar vier kinderen waren niet verzekerd, en volgden in eerste instantie geen onderwijs. Al die vrijwilligers in Weert hebben dat opgepakt. Die vrijwilligers hadden een bijzondere naam: de "Hillbillies", tegen de regeltjes, tegen alle winden in".

Gedurende de rit hebben zich regelmatig andere gezinnen gemeld. Daar heb ik tegen gezegd: "Ik kan u niet helpen".

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen