Overslaan en naar de inhoud gaan

'Burgemeester Geurts dreigt asielopvang Schinnen te sluiten'

Geplaatst opdonderdag 11 november 2021 - 9:16

Burgemeester Eric Geurts van Beekdaelen is woest op het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Afspraken met de gemeente worden niet nagekomen.

Dat meldt weekblad De Beekdaeler.

Overeenkomt
De burgemeester van Beekdaelen dreigt een bestuursovereenkomst over de asielopvang niet te tekenen. Daarmee zou een einde komen aan het initiatief om 450 asielzoekers op te vangen op de voormalige Amerikaanse legerbasis in Schinnen. In een brief aan het COA, die in het bezit is van deze redactie, eist Geurts dat de organisatie zich committeert aan de eerder gedane toezeggingen. Zo zouden er in Schinnen alleen gezinnen geplaatst worden, en zouden lokale bedrijven worden betrokken bij de noodopvang. Nu blijkt dat er vooral alleenstaande mannen worden gehuisvest, zo concludeert Geurts. De asielopvang maakt bovendien gebruik van cateraars uit België en niet uit Beekdaelen.

Lees ook: Veel vragen over opvang Afghanen in Schinnen

Proefperiode
De burgemeester uit Beekdaelen eist een proefperiode van vier weken, waarin het COA zich alsnog houdt aan de afspraken waarmee de gemeente draagvlak zocht bij de omwonenden. "Als hieraan niet wordt voldaan, dan acht ik mij niet meer gebonden aan de eerder gemaakte afspraken, ", aldus Geurts in de brief aan het COA. "De huidige opvanglocatie kan dan dus niet meer in stand blijven¨.

Opvang gestart
De eerste honderd asielzoekers kwamen eerder deze week aan op het complex aan de Borgerweg. Dat waren anders dan afgesproken vooral alleenstaande mannen. "Bij aankomst van de eerste 110 vluchtelingen werd ik onaangenaam verrast", zo meldt Geurts nu aan het COA. Zijn dreigement om te stoppen met de opvang stuurde hij als afschrift ook aan alle raadsleden in Beekdaelen, waarnemend gouverneur Remkes en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, zo meldt weekblad De Beekdaeler.

Het COA laat in een reactie weten dat de brief bij hun bekend is. Verder wil het COA niks kwijt, ze willen eerst reageren op de brief van Geurts.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen