Overslaan en naar de inhoud gaan

'Burgemeester Geurts dreigt asielopvang Schinnen te sluiten'

Geplaatst opdonderdag 11 november 2021 - 9:16

Burgemeester Eric Geurts van Beekdaelen is woest op het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Afspraken met de gemeente worden niet nagekomen.

Dat meldt weekblad De Beekdaeler.

Overeenkomt
De burgemeester van Beekdaelen dreigt een bestuursovereenkomst over de asielopvang niet te tekenen. Daarmee zou een einde komen aan het initiatief om 450 asielzoekers op te vangen op de voormalige Amerikaanse legerbasis in Schinnen. In een brief aan het COA, die in het bezit is van deze redactie, eist Geurts dat de organisatie zich committeert aan de eerder gedane toezeggingen. Zo zouden er in Schinnen alleen gezinnen geplaatst worden, en zouden lokale bedrijven worden betrokken bij de noodopvang. Nu blijkt dat er vooral alleenstaande mannen worden gehuisvest, zo concludeert Geurts. De asielopvang maakt bovendien gebruik van cateraars uit België en niet uit Beekdaelen.

Lees ook: Veel vragen over opvang Afghanen in Schinnen

Proefperiode
De burgemeester uit Beekdaelen eist een proefperiode van vier weken, waarin het COA zich alsnog houdt aan de afspraken waarmee de gemeente draagvlak zocht bij de omwonenden. "Als hieraan niet wordt voldaan, dan acht ik mij niet meer gebonden aan de eerder gemaakte afspraken, ", aldus Geurts in de brief aan het COA. "De huidige opvanglocatie kan dan dus niet meer in stand blijven¨.

Opvang gestart
De eerste honderd asielzoekers kwamen eerder deze week aan op het complex aan de Borgerweg. Dat waren anders dan afgesproken vooral alleenstaande mannen. "Bij aankomst van de eerste 110 vluchtelingen werd ik onaangenaam verrast", zo meldt Geurts nu aan het COA. Zijn dreigement om te stoppen met de opvang stuurde hij als afschrift ook aan alle raadsleden in Beekdaelen, waarnemend gouverneur Remkes en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, zo meldt weekblad De Beekdaeler.

Het COA laat in een reactie weten dat de brief bij hun bekend is. Verder wil het COA niks kwijt, ze willen eerst reageren op de brief van Geurts.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen