Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Donders onder vuur binnen college Roermond

Geplaatst opwoensdag 22 september 2021 - 17:30

Politici in Roermond voelen zich compleet overvallen door de brandbrief die burgemeester Rianne Donders dinsdagavond stuurde. Daarin uit ze haar zorgen over de bestuurscultuur in de gemeente.

Donders is nu zeven jaar burgemeester in Roermond. Ze vindt onder meer dat mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen en dat er een soort berusting is van 'zo gaat dat nu eenmaal in Roermond'.

Lees ook: Donders luidt noodklok: 'Bestuurscultuur moet snel anders'

Wethouders overvallen
Zelfs de rest van het college van B en W was niet op de hoogte van de brandbrief. Wethouder Marianne Smitsmans laat namens alle wethouders weten: "Wij als wethouders zijn er eigenlijk totaal door overvallen. Het kwam heel onverwacht. We vinden het jammer dat de burgemeester deze weg heeft gekozen en het debat in de openbaarheid wil voeren."

Video L1

Confrontatie
Ook Dirk Franssen, vicefractievoorzitter van de grootste oppositiepartij LVR waarvan ook Jos van Rey deel uitmaakt, is kritisch. "De vraag is of je met zo’n brief de verbinding zoekt of juist de confrontatie. Het lijkt meer met ontbinden te maken te hebben dan met verbinden."

Zowel Franssen als Smitsmans vindt dat er de afgelopen jaren hard gewerkt is om de bestuurscultuur te verbeteren, en dat die ook daadwerkelijk beter is dan toen Donders aantrad. Smitsmans: "Natuurlijk kan het altijd nóg beter, maar is dit dan de juiste manier?"

Video L1

Positie Donders
De LVR uitte eerder al kritiek op het functioneren van Rianne Donders als burgemeester in Roermond. De partij wil de vraag of haar positie nog houdbaar is na het sturen van de brief niet beantwoorden. Dirk Franssen: "Maar dit draagt er niet aan bij. Laat ik daar helder in zijn."

Ook in het college van B en W zal een kritisch gesprek volgen met de burgemeester. Marianne Smitsmans: "Als je zo’n brief schrijft als burgemeester, dan weet je dat alle opties open liggen. Maar daar willen we nog niet op vooruit lopen. We gaan eerst een goed gesprek volgen en dan zien we verder."

Woensdagavond is er een overleg tussen burgemeester Donders en de fractievoorzitters in de Roermondse raad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen