Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Cox: 'Bedreigingen getuigen onacceptabel'

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 18:22

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen is 'hevig geschrokken' na de bedreigingen aan het adres van twee Geleense moslims die getuigden over de Al-Houda-moskee.

Het tweetal getuigde woensdag voor de parlementaire onderzoekscommissie die ongewenste invloed bij moskeeën onderzoekt. "We hebben direct contact opgenomen met de politie", zegt Cox.

Dreigementen
De burgemeester zegt het patroon van bedreigingen wel te herkennen. "We hebben hier al jaren last van. Mensen die iets tegen Al-Houda hebben, worden meteen bedreigd. Dus het was heel herkenbaar."

Salafisme
De twee getuigen, Hajer Harzi en Abdallah Laaouej, bezochten zelf vroeger de Al-Houda-moskee in Geleen. Volgens het tweetal is geld uit onder meer Saoedi-Arabië gebruikt om het salafisme te propageren, een strenge, fundamentalistische variant van de islam. Nadat de Al-Houda moskee steeds radicaler werd, startten ze een groep met een eigen gebedshuis, Al Wasatia.

Lees ook: 'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'

Gefaald
In hun overstap voelde het tweetal zich in de steek gelaten door de gemeente Sittard-Geleen. "Dat gevoel verbaasde mij. Maar ik maak vandaag een afspraak om te horen wat ze van ons verwacht hadden en waar ze denken dat wij gefaald hebben als gemeente. En natuurlijk waar we elkaar in de komende periode kunnen steunen", aldus Cox.

Hoofdpijndossier
De Al-Houda moskee in Geleen is al jaren een hoofdpijndossier voor de gemeente. In 2017 was er een grote inval in verband met een onderzoek naar witwassen. Een jaar later ging een loods op het terrein van de moskee een half jaar dicht na vondst van 3.660 kilo hasj en ongeveer 2.500 kilo aan grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak, wat op het gemeentehuis tot forse irritatie leidde. "Wij geven alle signalen door, maar we horen weinig terug. Wij moeten in de krant lezen dat het OM het onderzoek verder staakt en seponeert. Dat is frustrerend", aldus de burgemeester van Sittard-Geleen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen