Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Cox: 'Bedreigingen getuigen onacceptabel'

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 18:22

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen is 'hevig geschrokken' na de bedreigingen aan het adres van twee Geleense moslims die getuigden over de Al-Houda-moskee.

Het tweetal getuigde woensdag voor de parlementaire onderzoekscommissie die ongewenste invloed bij moskeeën onderzoekt. "We hebben direct contact opgenomen met de politie", zegt Cox.

Dreigementen
De burgemeester zegt het patroon van bedreigingen wel te herkennen. "We hebben hier al jaren last van. Mensen die iets tegen Al-Houda hebben, worden meteen bedreigd. Dus het was heel herkenbaar."

Salafisme
De twee getuigen, Hajer Harzi en Abdallah Laaouej, bezochten zelf vroeger de Al-Houda-moskee in Geleen. Volgens het tweetal is geld uit onder meer Saoedi-Arabië gebruikt om het salafisme te propageren, een strenge, fundamentalistische variant van de islam. Nadat de Al-Houda moskee steeds radicaler werd, startten ze een groep met een eigen gebedshuis, Al Wasatia.

Lees ook: 'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'

Gefaald
In hun overstap voelde het tweetal zich in de steek gelaten door de gemeente Sittard-Geleen. "Dat gevoel verbaasde mij. Maar ik maak vandaag een afspraak om te horen wat ze van ons verwacht hadden en waar ze denken dat wij gefaald hebben als gemeente. En natuurlijk waar we elkaar in de komende periode kunnen steunen", aldus Cox.

Hoofdpijndossier
De Al-Houda moskee in Geleen is al jaren een hoofdpijndossier voor de gemeente. In 2017 was er een grote inval in verband met een onderzoek naar witwassen. Een jaar later ging een loods op het terrein van de moskee een half jaar dicht na vondst van 3.660 kilo hasj en ongeveer 2.500 kilo aan grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak, wat op het gemeentehuis tot forse irritatie leidde. "Wij geven alle signalen door, maar we horen weinig terug. Wij moeten in de krant lezen dat het OM het onderzoek verder staakt en seponeert. Dat is frustrerend", aldus de burgemeester van Sittard-Geleen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen