Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Cox: 'Bedreigingen getuigen onacceptabel'

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 18:22

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen is 'hevig geschrokken' na de bedreigingen aan het adres van twee Geleense moslims die getuigden over de Al-Houda-moskee.

Het tweetal getuigde woensdag voor de parlementaire onderzoekscommissie die ongewenste invloed bij moskeeƫn onderzoekt. "We hebben direct contact opgenomen met de politie", zegt Cox.

Dreigementen
De burgemeester zegt het patroon van bedreigingen wel te herkennen. "We hebben hier al jaren last van. Mensen die iets tegen Al-Houda hebben, worden meteen bedreigd. Dus het was heel herkenbaar."

Salafisme
De twee getuigen, Hajer Harzi en Abdallah Laaouej, bezochten zelf vroeger de Al-Houda-moskee in Geleen. Volgens het tweetal is geld uit onder meer Saoedi-Arabiƫ gebruikt om het salafisme te propageren, een strenge, fundamentalistische variant van de islam. Nadat de Al-Houda moskee steeds radicaler werd, startten ze een groep met een eigen gebedshuis, Al Wasatia.

Lees ook: 'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'

Gefaald
In hun overstap voelde het tweetal zich in de steek gelaten door de gemeente Sittard-Geleen. "Dat gevoel verbaasde mij. Maar ik maak vandaag een afspraak om te horen wat ze van ons verwacht hadden en waar ze denken dat wij gefaald hebben als gemeente. En natuurlijk waar we elkaar in de komende periode kunnen steunen", aldus Cox.

Hoofdpijndossier
De Al-Houda moskee in Geleen is al jaren een hoofdpijndossier voor de gemeente. In 2017 was er een grote inval in verband met een onderzoek naar witwassen. Een jaar later ging een loods op het terrein van de moskee een half jaar dicht na vondst van 3.660 kilo hasj en ongeveer 2.500 kilo aan grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak, wat op het gemeentehuis tot forse irritatie leidde. "Wij geven alle signalen door, maar we horen weinig terug. Wij moeten in de krant lezen dat het OM het onderzoek verder staakt en seponeert. Dat is frustrerend", aldus de burgemeester van Sittard-Geleen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen