Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Cox: 'Bedreigingen getuigen onacceptabel'

Geplaatst opdonderdag 13 februari 2020 - 18:22

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen is 'hevig geschrokken' na de bedreigingen aan het adres van twee Geleense moslims die getuigden over de Al-Houda-moskee.

Het tweetal getuigde woensdag voor de parlementaire onderzoekscommissie die ongewenste invloed bij moskeeën onderzoekt. "We hebben direct contact opgenomen met de politie", zegt Cox.

Dreigementen
De burgemeester zegt het patroon van bedreigingen wel te herkennen. "We hebben hier al jaren last van. Mensen die iets tegen Al-Houda hebben, worden meteen bedreigd. Dus het was heel herkenbaar."

Salafisme
De twee getuigen, Hajer Harzi en Abdallah Laaouej, bezochten zelf vroeger de Al-Houda-moskee in Geleen. Volgens het tweetal is geld uit onder meer Saoedi-Arabië gebruikt om het salafisme te propageren, een strenge, fundamentalistische variant van de islam. Nadat de Al-Houda moskee steeds radicaler werd, startten ze een groep met een eigen gebedshuis, Al Wasatia.

Lees ook: 'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'

Gefaald
In hun overstap voelde het tweetal zich in de steek gelaten door de gemeente Sittard-Geleen. "Dat gevoel verbaasde mij. Maar ik maak vandaag een afspraak om te horen wat ze van ons verwacht hadden en waar ze denken dat wij gefaald hebben als gemeente. En natuurlijk waar we elkaar in de komende periode kunnen steunen", aldus Cox.

Hoofdpijndossier
De Al-Houda moskee in Geleen is al jaren een hoofdpijndossier voor de gemeente. In 2017 was er een grote inval in verband met een onderzoek naar witwassen. Een jaar later ging een loods op het terrein van de moskee een half jaar dicht na vondst van 3.660 kilo hasj en ongeveer 2.500 kilo aan grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak, wat op het gemeentehuis tot forse irritatie leidde. "Wij geven alle signalen door, maar we horen weinig terug. Wij moeten in de krant lezen dat het OM het onderzoek verder staakt en seponeert. Dat is frustrerend", aldus de burgemeester van Sittard-Geleen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen