Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester: Communicatie rond gaslek Chemelot kon beter

Geplaatst opzondag 4 augustus 2019 - 17:53

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft de nodige verbeterpunten gesignaleerd naar aanleiding van de communicatie rond het gaslek zaterdag bij chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen.

In een fabriek van OCI-Nitrogen ontsnapten kort voor het middaguur een hoeveelheid salpeterzuur en een wolk stikstofoxide (NOx).

Lees ook: Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, wolk richting Beek

Informatie te laat
Over de berichtgeving van de hulpdiensten was het nodige te doen. Zo werden omwonenden in een NL-Alert verwezen naar L1-teletekstpagina 112 voor meer informatie. Dit is een speciale teletekstpagina die beheerd wordt door de Veiligheidsregio. De hulpdiensten hadden de pagina op het moment van het NL-Alert echter nog niet voorzien van enige informatie. "Hier valt nog minuten tijdwinst te boeken", concludeert Cox.

Gebiedsafbakening
Daarnaast gingen de sirenes af in een groter gebied rond Chemelot dan achteraf nodig bleek. "De gemeentegrenzen lopen niet parallel met de telefoonmasten. En dus kregen bijvoorbeeld ook mensen een NL-Alert die eigenlijk buiten het gebied vielen. In eerste instantie hebben we een brede alarmering ingezet. Maar als later blijkt dat bepaalde gebieden toch risicovrij zijn, moeten we dit sneller kunnen doorgeven aan de mensen die daar wonen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen