Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester: Communicatie rond gaslek Chemelot kon beter

Geplaatst opzondag 4 augustus 2019 - 17:53

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft de nodige verbeterpunten gesignaleerd naar aanleiding van de communicatie rond het gaslek zaterdag bij chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen.

In een fabriek van OCI-Nitrogen ontsnapten kort voor het middaguur een hoeveelheid salpeterzuur en een wolk stikstofoxide (NOx).

Lees ook: Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, wolk richting Beek

Informatie te laat
Over de berichtgeving van de hulpdiensten was het nodige te doen. Zo werden omwonenden in een NL-Alert verwezen naar L1-teletekstpagina 112 voor meer informatie. Dit is een speciale teletekstpagina die beheerd wordt door de Veiligheidsregio. De hulpdiensten hadden de pagina op het moment van het NL-Alert echter nog niet voorzien van enige informatie. "Hier valt nog minuten tijdwinst te boeken", concludeert Cox.

Gebiedsafbakening
Daarnaast gingen de sirenes af in een groter gebied rond Chemelot dan achteraf nodig bleek. "De gemeentegrenzen lopen niet parallel met de telefoonmasten. En dus kregen bijvoorbeeld ook mensen een NL-Alert die eigenlijk buiten het gebied vielen. In eerste instantie hebben we een brede alarmering ingezet. Maar als later blijkt dat bepaalde gebieden toch risicovrij zijn, moeten we dit sneller kunnen doorgeven aan de mensen die daar wonen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen