Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester: Communicatie rond gaslek Chemelot kon beter

Geplaatst opzondag 4 augustus 2019 - 17:53

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft de nodige verbeterpunten gesignaleerd naar aanleiding van de communicatie rond het gaslek zaterdag bij chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen.

In een fabriek van OCI-Nitrogen ontsnapten kort voor het middaguur een hoeveelheid salpeterzuur en een wolk stikstofoxide (NOx).

Lees ook: Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, wolk richting Beek

Informatie te laat
Over de berichtgeving van de hulpdiensten was het nodige te doen. Zo werden omwonenden in een NL-Alert verwezen naar L1-teletekstpagina 112 voor meer informatie. Dit is een speciale teletekstpagina die beheerd wordt door de Veiligheidsregio. De hulpdiensten hadden de pagina op het moment van het NL-Alert echter nog niet voorzien van enige informatie. "Hier valt nog minuten tijdwinst te boeken", concludeert Cox.

Gebiedsafbakening
Daarnaast gingen de sirenes af in een groter gebied rond Chemelot dan achteraf nodig bleek. "De gemeentegrenzen lopen niet parallel met de telefoonmasten. En dus kregen bijvoorbeeld ook mensen een NL-Alert die eigenlijk buiten het gebied vielen. In eerste instantie hebben we een brede alarmering ingezet. Maar als later blijkt dat bepaalde gebieden toch risicovrij zijn, moeten we dit sneller kunnen doorgeven aan de mensen die daar wonen."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen