Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester: Communicatie rond gaslek Chemelot kon beter

Geplaatst opzondag 4 augustus 2019 - 17:53

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft de nodige verbeterpunten gesignaleerd naar aanleiding van de communicatie rond het gaslek zaterdag bij chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen.

In een fabriek van OCI-Nitrogen ontsnapten kort voor het middaguur een hoeveelheid salpeterzuur en een wolk stikstofoxide (NOx).

Lees ook: Giftige stof vrijgekomen op Chemelot, wolk richting Beek

Informatie te laat
Over de berichtgeving van de hulpdiensten was het nodige te doen. Zo werden omwonenden in een NL-Alert verwezen naar L1-teletekstpagina 112 voor meer informatie. Dit is een speciale teletekstpagina die beheerd wordt door de Veiligheidsregio. De hulpdiensten hadden de pagina op het moment van het NL-Alert echter nog niet voorzien van enige informatie. "Hier valt nog minuten tijdwinst te boeken", concludeert Cox.

Gebiedsafbakening
Daarnaast gingen de sirenes af in een groter gebied rond Chemelot dan achteraf nodig bleek. "De gemeentegrenzen lopen niet parallel met de telefoonmasten. En dus kregen bijvoorbeeld ook mensen een NL-Alert die eigenlijk buiten het gebied vielen. In eerste instantie hebben we een brede alarmering ingezet. Maar als later blijkt dat bepaalde gebieden toch risicovrij zijn, moeten we dit sneller kunnen doorgeven aan de mensen die daar wonen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen