Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren is tevreden met een strenger regime voor asielzoekers die flinke overlast veroorzaken.
Zulke asielzoekers worden naar een Handhaving en Toezichtslocatie (HTL) gestuurd in Hoogeveen, waar ze een strikt gebiedsgebod krijgen opgelegd. De gemeente Echt-Susteren heeft vaker te maken gehad met asielzoekers uit het azc in Echt die overlast veroorzaakten.
Veiligheid
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel en Migratie liet woensdag aan de Tweede Kamer weten dat ze afspraken heeft gemaakt met de gemeente Hoogeveen over de HTL. Bewoners mogen het terrein niet verlaten. Daarom zijn daar ook noodzakelijke faciliteiten, zoals winkels. Doel van de HTL is het vergroten van de veiligheid van bewoners en van medewerkers op asielzoekerscentra.
Om gemeenten te helpen overlast tegen te gaan, stelt de staatssecretaris een miljoen euro beschikbaar. Eerder werd er gewerkt met Extra Begeleiding- en Toezicht Locaties. Toen meer nodig bleek om overlast tegen te gaan, stopte dat.
Intimidatie
Een groep van ongeveer 30 minderjarige asielzoekers veroorzaakte eerder overlast in Pey. Het verstorende gedrag van de vreemdelingen duurde enkele jaren en bestond onder andere uit het plegen van winkeldiefstal en intimidatie.
Lees ook: Burgemeester Hessels: 'Asielzoekers moeten vertrekken'
Ontmoedigen
Volgens burgemeester Hessels verdient deze groep de benaming 'asielzoekers' niet. "Deze jongeren weten op voorhand al dat ze niet in Nederland kunnen blijven. Ze komen louter en alleen om gebruik te maken van onze voorzieningen. Door ze in het HTL te plaatsen, wordt hun komst wellicht ontmoedigd en kunnen we hulp blijven bieden aan vluchtelingen die dit ook echt nodig hebben, want die zijn uiteraard al jaren welkom in het azc in Echt."
Vraagtekens
Wel zet de burgemeester enkele vraagtekens bij de maatregel. "Het eerdere plan met extra beveiligde inrichtingen voor deze groep heeft niet gewerkt. We wachten dus hoopvol af of deze oplossing wel werkt. Daarnaast heeft de overlastgevende groep heeft een sterk wisselende samenstelling. Steeds weer komen er nieuwe jongeren de grens over of verdwijnen ze, zonder dat we daar grip op hebben. Voor deze groep is het nu voorgestelde regime geen oplossing."
Lees ook: COA aan tafel met burgemeester over overlast asielzoekers
Raddraaiers
"We zullen de ontwikkelingen nauwgezet volgen en werken daarin goed samen met Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het azc, maar we blijven parallel hieraan ook voorbereidingen treffen om als gemeente eenzijdig een einde te maken aan de onacceptabele overlast van deze kleine groep raddraaiers", aldus Hessels.
Het Rijk, provincies, gemeenten, politie, het OM, het COA, de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Immigratie- en Naturalisatiedienst werken samen aan het tegengaan van overlast.