Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester blij met optreden tegen overlast asielzoekers

Geplaatst opdonderdag 19 december 2019 - 6:00

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren is tevreden met een strenger regime voor asielzoekers die flinke overlast veroorzaken.

Zulke asielzoekers worden naar een Handhaving en Toezichtslocatie (HTL) gestuurd in Hoogeveen, waar ze een strikt gebiedsgebod krijgen opgelegd. De gemeente Echt-Susteren heeft vaker te maken gehad met asielzoekers uit het azc in Echt die overlast veroorzaakten.

Veiligheid
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel en Migratie liet woensdag aan de Tweede Kamer weten dat ze afspraken heeft gemaakt met de gemeente Hoogeveen over de HTL. Bewoners mogen het terrein niet verlaten. Daarom zijn daar ook noodzakelijke faciliteiten, zoals winkels. Doel van de HTL is het vergroten van de veiligheid van bewoners en van medewerkers op asielzoekerscentra.

Om gemeenten te helpen overlast tegen te gaan, stelt de staatssecretaris een miljoen euro beschikbaar. Eerder werd er gewerkt met Extra Begeleiding- en Toezicht Locaties. Toen meer nodig bleek om overlast tegen te gaan, stopte dat.

Intimidatie
Een groep van ongeveer 30 minderjarige asielzoekers veroorzaakte eerder overlast in Pey. Het verstorende gedrag van de vreemdelingen duurde enkele jaren en bestond onder andere uit het plegen van winkeldiefstal en intimidatie.

Lees ook: Burgemeester Hessels: 'Asielzoekers moeten vertrekken'

Ontmoedigen
Volgens burgemeester Hessels verdient deze groep de benaming 'asielzoekers' niet. "Deze jongeren weten op voorhand al dat ze niet in Nederland kunnen blijven. Ze komen louter en alleen om gebruik te maken van onze voorzieningen. Door ze in het HTL te plaatsen, wordt hun komst wellicht ontmoedigd en kunnen we hulp blijven bieden aan vluchtelingen die dit ook echt nodig hebben, want die zijn uiteraard al jaren welkom in het azc in Echt."

Vraagtekens
Wel zet de burgemeester enkele vraagtekens bij de maatregel. "Het eerdere plan met extra beveiligde inrichtingen voor deze groep heeft niet gewerkt. We wachten dus hoopvol af of deze oplossing wel werkt. Daarnaast heeft de overlastgevende groep heeft een sterk wisselende samenstelling. Steeds weer komen er nieuwe jongeren de grens over of verdwijnen ze, zonder dat we daar grip op hebben. Voor deze groep is het nu voorgestelde regime geen oplossing."

Lees ook: COA aan tafel met burgemeester over overlast asielzoekers

Raddraaiers
"We zullen de ontwikkelingen nauwgezet volgen en werken daarin goed samen met Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het azc, maar we blijven parallel hieraan ook voorbereidingen treffen om als gemeente eenzijdig een einde te maken aan de onacceptabele overlast van deze kleine groep raddraaiers", aldus Hessels.

Het Rijk, provincies, gemeenten, politie, het OM, het COA, de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Immigratie- en Naturalisatiedienst werken samen aan het tegengaan van overlast.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen