Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Burenruzie leidt tot schedelbreuk en gehoorverlies

Geplaatst opmaandag 24 juni 2019 - 7:57

De rechter heeft een 27-jarige man uit Landgraaf veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij sloeg in december 2018 zijn buurman in elkaar met een honkbalknuppel. Het slachtoffer hield er een schedelbreuk en gehoorverlies aan over.

De man claimt dat hij uit zelfverdediging naar de knuppel greep, omdat zijn buurman hem zou hebben aangevallen met een mes. Daar is echter geen enkel bewijs van gevonden.

Verzonnen verklaring
Het helpt daarbij niet mee dat de twintiger, voordat hij werd aangehouden, met zijn vader belde om een verzonnen verklaring door te nemen. Hij wist op dat moment niet dat de politie zijn telefoon al afluisterde. Beide mannen verklaren dat de confrontatie is ontstaan nadat het slachtoffer bij zijn buurman in de deuropening verscheen. Dat is ook het enige punt waar de twee op één lijn zitten.

Agressieve buurman
Volgens het slachtoffer klopte hij in de nacht van 7 op 8 december 2018 aan bij zijn buur. Die deed open en sloeg hem niet lang daarna naar de grond. Daarbij werd het slachtoffer zeker één keer op zijn hoofd geraakt met de knuppel. Niets van waar, zegt de buurman op zijn beurt. Het slachtoffer zou agressief zijn geweest en zelfs met een klapmes van twintig centimeter hebben gezwaaid. De knuppel was binnen handbereik en dus pakte hij deze om zichzelf te beschermen.

Ongeloofwaardige verklaring
Die laatste lezing past echter niet in het beeld dat bloedsporen schetsen. Dat, in combinatie met het afgeluisterde telefoongesprek met zijn vader, maakt zijn verklaring ongeloofwaardig. "De rechtbank acht onaannemelijk dat een persoon een klapmes gebruiksklaar in een achterzak bewaart, zoals de verdachte heeft verklaard", voegt de rechter daar nog aan toe. Het enige dat uit onderzoek is gebleken, is dat het slachtoffer zich mogelijk ietwat heeft misdragen die nacht. Hij was onder invloed van alcohol.

Ontwikkelingsstoornis
Ondanks dat alles, kan de boze buurman niet volledig worden aangerekend wat er die nacht gebeurde. Uit een recent rapport van een psycholoog blijkt dat de man lijdt aan een verstandelijke ontwikkelingsstoornis. 'Hij lijkt te hebben gehandeld uit een gebrek aan probleemoplossende vaardigheden, samenhangend met zijn stoornis', is één van de conclusies.

Verplichte behandeling
Naast de gevangenisstraf, heeft de rechter de man een behandeling opgelegd. Hij moet zich, nadat hij weer op vrije voeten is, drie jaar lang laten behandelen. "Waarbij de veroordeelde zich houdt aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Het innemen van medicijnen kan onderdeel zijn van de behandeling", licht de rechter toe.

Het slachtoffer krijgt een schadervergoeding van 20.000 euro. Ook dat komt voor de rekening van de buurman.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen