Overslaan en naar de inhoud gaan

Burenruzie leidt tot schedelbreuk en gehoorverlies

Geplaatst opmaandag 24 juni 2019 - 7:57

De rechter heeft een 27-jarige man uit Landgraaf veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij sloeg in december 2018 zijn buurman in elkaar met een honkbalknuppel. Het slachtoffer hield er een schedelbreuk en gehoorverlies aan over.

De man claimt dat hij uit zelfverdediging naar de knuppel greep, omdat zijn buurman hem zou hebben aangevallen met een mes. Daar is echter geen enkel bewijs van gevonden.

Verzonnen verklaring
Het helpt daarbij niet mee dat de twintiger, voordat hij werd aangehouden, met zijn vader belde om een verzonnen verklaring door te nemen. Hij wist op dat moment niet dat de politie zijn telefoon al afluisterde. Beide mannen verklaren dat de confrontatie is ontstaan nadat het slachtoffer bij zijn buurman in de deuropening verscheen. Dat is ook het enige punt waar de twee op één lijn zitten.

Agressieve buurman
Volgens het slachtoffer klopte hij in de nacht van 7 op 8 december 2018 aan bij zijn buur. Die deed open en sloeg hem niet lang daarna naar de grond. Daarbij werd het slachtoffer zeker één keer op zijn hoofd geraakt met de knuppel. Niets van waar, zegt de buurman op zijn beurt. Het slachtoffer zou agressief zijn geweest en zelfs met een klapmes van twintig centimeter hebben gezwaaid. De knuppel was binnen handbereik en dus pakte hij deze om zichzelf te beschermen.

Ongeloofwaardige verklaring
Die laatste lezing past echter niet in het beeld dat bloedsporen schetsen. Dat, in combinatie met het afgeluisterde telefoongesprek met zijn vader, maakt zijn verklaring ongeloofwaardig. "De rechtbank acht onaannemelijk dat een persoon een klapmes gebruiksklaar in een achterzak bewaart, zoals de verdachte heeft verklaard", voegt de rechter daar nog aan toe. Het enige dat uit onderzoek is gebleken, is dat het slachtoffer zich mogelijk ietwat heeft misdragen die nacht. Hij was onder invloed van alcohol.

Ontwikkelingsstoornis
Ondanks dat alles, kan de boze buurman niet volledig worden aangerekend wat er die nacht gebeurde. Uit een recent rapport van een psycholoog blijkt dat de man lijdt aan een verstandelijke ontwikkelingsstoornis. 'Hij lijkt te hebben gehandeld uit een gebrek aan probleemoplossende vaardigheden, samenhangend met zijn stoornis', is één van de conclusies.

Verplichte behandeling
Naast de gevangenisstraf, heeft de rechter de man een behandeling opgelegd. Hij moet zich, nadat hij weer op vrije voeten is, drie jaar lang laten behandelen. "Waarbij de veroordeelde zich houdt aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Het innemen van medicijnen kan onderdeel zijn van de behandeling", licht de rechter toe.

Het slachtoffer krijgt een schadervergoeding van 20.000 euro. Ook dat komt voor de rekening van de buurman.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen