Overslaan en naar de inhoud gaan

Bunker Tapijnkazerne uit Koude Oorlog tegen de vlakte

Geplaatst opvrijdag 1 september 2017 - 8:55

De communicatiebunker op de Tapijnkazerne in Maastricht, die speciaal was gebouwd tijdens de Koude Oorlog, wordt gesloopt.

De bunker is één van de niet-monumentale gebouwen op het voormalige kazerneterrein.

Sloopkogel
Lange tijd werd verwacht dat de bunker als monument van de Koude Oorlog bewaard zou blijven. Maar deze week ging de sloopkogel door het gebouw.

Universiteit
De Universiteit Maastricht (UM) investeert zo’n 25 miljoen euro in de sloop en (ver)nieuwbouw van de in totaal circa twintig bestaande gebouwen op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne in Maastricht.

Lees ook: UM steekt 25 miljoen in voormalige Tapijnkazerne

Foto: Jean-Pierre Geusens

Koude Oorlog
Tijden de Koude Oorlog (1945-1991) was er sprake van een gewapende vrede tussen het kapitalistische westen, onder aanvoering van de Verenigde Staten, en communistische landen die onder invloed van de Sovjet-Unie stonden.

Calamiteit
Op de Tapijnkazerne werd daarom een speciale communicatiebunker gebouwd. In geval van nood konden mensen minstens twee weken verder op eigen kracht. De bunker was voorzien van een krachtige generator.

Cannerberg
In de mergelgrotten van de Cannerberg, tussen Maastricht en Kanne, werd in diezelfde tijd een NAVO-hoofdkwartier gemaakt. Dit hoofdkwartier was lange tijd niet toegankelijk door de hooibrand, die vorige maand in het gangenstelsel woedde.

Lees ook: Mogelijk schade aan tekeningen in grotten door brand

Foto: Jean-Pierre Geusens
Foto: Jean-Pierre Geusens
Foto: Jean-Pierre Geusens

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen