Overslaan en naar de inhoud gaan

Bunker Tapijnkazerne uit Koude Oorlog tegen de vlakte

Geplaatst opvrijdag 1 september 2017 - 8:55

De communicatiebunker op de Tapijnkazerne in Maastricht, die speciaal was gebouwd tijdens de Koude Oorlog, wordt gesloopt.

De bunker is één van de niet-monumentale gebouwen op het voormalige kazerneterrein.

Sloopkogel
Lange tijd werd verwacht dat de bunker als monument van de Koude Oorlog bewaard zou blijven. Maar deze week ging de sloopkogel door het gebouw.

Universiteit
De Universiteit Maastricht (UM) investeert zo’n 25 miljoen euro in de sloop en (ver)nieuwbouw van de in totaal circa twintig bestaande gebouwen op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne in Maastricht.

Lees ook: UM steekt 25 miljoen in voormalige Tapijnkazerne

Foto: Jean-Pierre Geusens

Koude Oorlog
Tijden de Koude Oorlog (1945-1991) was er sprake van een gewapende vrede tussen het kapitalistische westen, onder aanvoering van de Verenigde Staten, en communistische landen die onder invloed van de Sovjet-Unie stonden.

Calamiteit
Op de Tapijnkazerne werd daarom een speciale communicatiebunker gebouwd. In geval van nood konden mensen minstens twee weken verder op eigen kracht. De bunker was voorzien van een krachtige generator.

Cannerberg
In de mergelgrotten van de Cannerberg, tussen Maastricht en Kanne, werd in diezelfde tijd een NAVO-hoofdkwartier gemaakt. Dit hoofdkwartier was lange tijd niet toegankelijk door de hooibrand, die vorige maand in het gangenstelsel woedde.

Lees ook: Mogelijk schade aan tekeningen in grotten door brand

Foto: Jean-Pierre Geusens
Foto: Jean-Pierre Geusens
Foto: Jean-Pierre Geusens

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen