Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunssum provinciaal koploper gestolen auto's en bromfietsen

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 6:59

In Brunssum zijn in de eerste helft van dit jaar relatief gezien de meeste auto's en bromfietsers gestolen van heel Limburg.

Dat blijkt uit politiecijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) donderdag heeft gepubliceerd.

Meeste per 10.000 inwoners
Per 10.000 inwoners werden in de eerste zes maanden van dit jaar 12,1 voertuigen gestolen. Dat is nipt meer dan Beek (11,9), Maastricht (11,8) en Sittard-Geleen (11,1). In totaal werden er in de gemeente 34 voertuigen ontvreemd: 21 auto's, 4 motoren en 8 bromfietsen. Ook ging er iemand met een aanhanger vandoor. 15 van de gestolen voertuigen werden teruggevonden.

De Brunssumse stijging zit hem met name in het aantal gestolen tweewielers. Het aantal ontvreemde motoren en bromfietsen verdubbelde van 6 naar 12. Het aantal gestolen auto's nam wel iets af.

Verdubbeling
In de gemeente Beek steeg het aantal gestolen auto's ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar van 2 naar 14. Samen met het aantal ontvreemde bromfietsen laat de gemeente een verdubbeling in het aantal diefstallen zien. Opvallend daarbij is dat er ondanks de forse stijging minder voertuigen zijn teruggevonden in het eerste halfjaar van 2020. Werden er vorig jaar nog 3 van de 7 gestolen voertuigen weer herenigd met hun rechtmatige eigenaar, dit jaar kwamen maar 2 van de 19 gestolen voertuigen weer boven water.

Waar de forse stijging in Beek vandaan komt, is niet duidelijk. De politie analyseert de cijfers nog.

Provinciale daling
Over het algemeen laat Limburg een flinke daling zien in het aantal gestolen voertuigen: liefst 22 procent minder dan in de eerste zes maanden van 2019. Over de hele provincie genomen werden 752 voertuigen ontvreemd tegenover 974 vorig jaar. Het aantal gestolen auto's en brommers dat door de politie werd teruggevonden, daalde mee met het aantal diefstallen. Ten opzichte van vorig jaar werden er 24 procent minder voertuigen weer teruggebracht naar hun eigenaar.

Bromfietsen gewild in Maastricht
De flinke daling komt met name door fors minder diefstallen in Heerlen en Maastricht, vorig jaar nog de provinciale koplopers. In de provinciehoofdstad worden wel nog steeds cijfermatig de meeste diefstallen gepleegd met 143 gestolen voertuigen, maar het aantal is tussen januari en juni met ruim 50 afgenomen ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Overigens valt het op dat in Maastricht vooral bromfietsen populair zijn bij het boevengilde. Ruim driekwart van de ontvreemde voertuigen waren brommers.

In Heerlen daalde het aantal diefstallen van 112 naar 86. Ook Landgraaf liet een flinke daling zien: van 33 naar 22, een afname van een derde.

Voertuigdiefstallen Roermond uitgelicht
Foto: LocalFocus / L1

Toename in Noord-Limburg
Beide gemeenten zorgen ervoor dat de provinciale cijfers dalen, terwijl verreweg de meeste gemeenten in Limburg een lichte stijging van het aantal diefstallen laat zien. Vooral in Noord- en Midden-Limburg werd er meer gestolen. Alleen Roermond laat met 20 procent een daling zien ten opzichte van vorig jaar. Dat komt met name doordat het aantal gestolen auto's van 17 naar 9 is gedaald. Wel werd er 1 bromfiets meer gestolen in 2020 dan in 2019.

De minste auto-, motor- en bromfietsdiefstallen kwamen voor in de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar. In beide plaatsen werden slechts 2 voertuigen ontvreemd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen