Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunssum maakt documentaire over onderduikverleden

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 13:33

Er komt een documentaire over Joodse onderduikers in Brunssum ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De gemeente gaat hier samen aan werken met de pas opgerichte Jack Aldewereld Stichting.

De documentaire wordt gebaseerd op verhalen die mensen hebben over die tijd.

Niemand verraden
Er zaten destijds 251 kinderen ondergedoken bij Brunssumse gezinnen. De kinderen waren afkomstig uit Amsterdam en werden door de NV Verzetsgroep naar het mijnwerkersstadje gesmokkeld. Volgens de gemeente is het bijzonder dat geen van deze kinderen werd verraden; zij overleefden de oorlog allemaal.

Meer belichten
Ondanks deze bijzonderheid is het 'Joodse onderduikverleden' in Brunssum tot nu toe maar matig belicht. Enkele Brunssumers ontvingen een Israëlische Yad Vashem-onderscheiding, in verschillende wijken worden de Brunssumse gastgezinnen geroemd op plaquettes en in 1989 kwam er een Joods monument in het Vijverpark.

De Brunssumse stichting Jack Aldewereld vindt dat er meer te belichten valt. De naamgever van de stichting kwam zelf als baby in Brunssum terecht en overleefde ondergedoken bij een gezin. Een aantal Brunssumers liet zich door zijn geschiedenis inspireren en richtte de stichting op, die meer soortgelijke verhalen 'zichtbaar' wil maken. Over Aldewereld zelf maakte L1 al eerder een documentaire.

Moed en medemenselijkheid
Voorzitter Arie de Zeeuw van de stichting: "Brunssum is in de Tweede Wereldoorlog een unieke gemeenschap geweest. Door moed, medemenselijkheid en solidariteit van doodgewone mensen hebben Joodse kinderen en andere vervolgden de oorlog overleefd. Dat is een verhaal dat verteld moet worden. Juist nu, omdat deze waarden in toenemende mate onder druk staan. Maar ook omdat er steeds minder getuigen zijn uit die tijd."

Mooi verhaal
Ook de gemeente wil graag dat dit verhaal verteld wordt, zegt wethouder Hugo Janssen van Cultuur: "Met deze film willen we laten zien hoe bijzonder het is wat hier is gebeurd. Meestal gaat het in Nederland over Jodenvervolging. Over deportaties. Maar dat is hier juist niet gebeurd. Waarom niet? Daarop hopen we een antwoord te geven in de documentaire."

Op dit moment wordt nog volop gezocht naar verhalen die mensen kennen over Joodse onderduikers en gastgezinnen in Brunssum. Ook foto's of ander beeldmateriaal over dit onderwerp zijn welkom.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen