Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunssum maakt documentaire over onderduikverleden

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 13:33

Er komt een documentaire over Joodse onderduikers in Brunssum ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De gemeente gaat hier samen aan werken met de pas opgerichte Jack Aldewereld Stichting.

De documentaire wordt gebaseerd op verhalen die mensen hebben over die tijd.

Niemand verraden
Er zaten destijds 251 kinderen ondergedoken bij Brunssumse gezinnen. De kinderen waren afkomstig uit Amsterdam en werden door de NV Verzetsgroep naar het mijnwerkersstadje gesmokkeld. Volgens de gemeente is het bijzonder dat geen van deze kinderen werd verraden; zij overleefden de oorlog allemaal.

Meer belichten
Ondanks deze bijzonderheid is het 'Joodse onderduikverleden' in Brunssum tot nu toe maar matig belicht. Enkele Brunssumers ontvingen een Israëlische Yad Vashem-onderscheiding, in verschillende wijken worden de Brunssumse gastgezinnen geroemd op plaquettes en in 1989 kwam er een Joods monument in het Vijverpark.

De Brunssumse stichting Jack Aldewereld vindt dat er meer te belichten valt. De naamgever van de stichting kwam zelf als baby in Brunssum terecht en overleefde ondergedoken bij een gezin. Een aantal Brunssumers liet zich door zijn geschiedenis inspireren en richtte de stichting op, die meer soortgelijke verhalen 'zichtbaar' wil maken. Over Aldewereld zelf maakte L1 al eerder een documentaire.

Moed en medemenselijkheid
Voorzitter Arie de Zeeuw van de stichting: "Brunssum is in de Tweede Wereldoorlog een unieke gemeenschap geweest. Door moed, medemenselijkheid en solidariteit van doodgewone mensen hebben Joodse kinderen en andere vervolgden de oorlog overleefd. Dat is een verhaal dat verteld moet worden. Juist nu, omdat deze waarden in toenemende mate onder druk staan. Maar ook omdat er steeds minder getuigen zijn uit die tijd."

Mooi verhaal
Ook de gemeente wil graag dat dit verhaal verteld wordt, zegt wethouder Hugo Janssen van Cultuur: "Met deze film willen we laten zien hoe bijzonder het is wat hier is gebeurd. Meestal gaat het in Nederland over Jodenvervolging. Over deportaties. Maar dat is hier juist niet gebeurd. Waarom niet? Daarop hopen we een antwoord te geven in de documentaire."

Op dit moment wordt nog volop gezocht naar verhalen die mensen kennen over Joodse onderduikers en gastgezinnen in Brunssum. Ook foto's of ander beeldmateriaal over dit onderwerp zijn welkom.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen