Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunssum in maag met woonwagenfamilie: Netje mag blijven

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 13:12

De gemeente Brunssum zit in de maag met woonwagenbewoonster Netje, die al even met een caravan op de Emmaweg staat. Van de rechter mag ze daar voorlopig blijven staan.

Dat is vlak voor het weekend besloten. Als het aan de gemeente had gelegen, was Netje zondag vertrokken.

Lees ook: Uitbreiding woonwagenplaatsen komt langzaam op gang

Woonwagenprotest
Eind augustus stond Netje nog met twee caravans op de Kennedylaan om daar te protesteren. Net als veel andere woonwagenbewoners wilde ze aandacht vragen voor het gebrek aan standplaatsen. Toen Netje daar werd weggestuurd, gaf burgemeester Wilma van der Rijt haar tijdelijk toestemming om op de Emmaweg te verblijven.

Oogje dicht
De gemeente was bereid tot 1 november een oogje dicht te knijpen. Netje liet echter al gauw weten te blijven staan, totdat er een oplossing was. "Ze vecht al jaren voor een eigen plek", zegt advocaat Selçuk Ikiz. "De gemeente doet al jaren beloftes, maar doet niks. Daarom gaat mevrouw de straat op. Ze staakt, ze demonstreert, totdat ze zwart op wit de toezegging heeft dat ze een plek krijgt."

Kookpunt in conflict
Afgelopen weekend leek het conflict een kookpunt te bereiken. Netje ontving op 29 oktober een bericht van de gemeente; als ze niet zelf zou vertrekken, zou dat onder 'bestuursdwang' gebeuren. Advocaat Ikiz stapte naar de rechter. Die stelde vast dat er simpelweg te weinig tijd was om de zaak goed te beoordelen in amper drie dagen tijd, waarvan twee dagen in het weekend vielen.

Daarom is het besluit van de gemeente om Netje op of voor 1 november te verwijderen van de Emmaweg geschorst voor onbepaalde tijd. Volgens de rechter is niet gebleken dat de gemeente een 'zwaarwegend of spoedeisend belang' heeft bij het direct ontruimen van Netje.

Lees ook: Opnieuw actie woonwagenbewoners voor meer standplaatsen

Zwart op wit
De strijd is dus nog niet beslist. Partijen moeten binnenkort alsnog voor de rechter verschijnen om hun zaak te bepleiten. Als het aan de gemeente ligt, gaat Netje elders wonen tot er een oplossing is gevonden voor het woonwagenprobleem. "Maar zij is bang dat, wanneer ze daaraan toegeeft, ze vergeten wordt. En ze heeft niks anders, ze kan nergens anders terecht", zegt advocaat Ikiz. "Ze wil dus echt beloftes die zwart op wit staan."

Burgemeester teleurgesteld
De burgemeester van Brunssum is zwaar teleurgesteld over de stappen van Netje en haar familie. "We hebben twee maanden geleden deze familie de helpende hand toegestoken. Ze kregen twee maanden de tijd, en daarmee de rust, om te zoeken naar een structurele oplossing", zegt Van der Rijt in een persbericht van de gemeente. "Die afspraak maak je met elkaar in goed vertrouwen. Dat de familie nu via de rechter een langer verblijf op deze plek, die daarvoor ongeschikt is, wil afdwingen, is een schending van deze afspraak. Dat betreur ik zeer."

Op verzoek van Netje, die procespartij en dus geen verdachte is, wordt haar achternaam niet gebruikt in dit artikel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen