Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunssum in maag met woonwagenfamilie: Netje mag blijven

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 13:12

De gemeente Brunssum zit in de maag met woonwagenbewoonster Netje, die al even met een caravan op de Emmaweg staat. Van de rechter mag ze daar voorlopig blijven staan.

Dat is vlak voor het weekend besloten. Als het aan de gemeente had gelegen, was Netje zondag vertrokken.

Lees ook: Uitbreiding woonwagenplaatsen komt langzaam op gang

Woonwagenprotest
Eind augustus stond Netje nog met twee caravans op de Kennedylaan om daar te protesteren. Net als veel andere woonwagenbewoners wilde ze aandacht vragen voor het gebrek aan standplaatsen. Toen Netje daar werd weggestuurd, gaf burgemeester Wilma van der Rijt haar tijdelijk toestemming om op de Emmaweg te verblijven.

Oogje dicht
De gemeente was bereid tot 1 november een oogje dicht te knijpen. Netje liet echter al gauw weten te blijven staan, totdat er een oplossing was. "Ze vecht al jaren voor een eigen plek", zegt advocaat Selçuk Ikiz. "De gemeente doet al jaren beloftes, maar doet niks. Daarom gaat mevrouw de straat op. Ze staakt, ze demonstreert, totdat ze zwart op wit de toezegging heeft dat ze een plek krijgt."

Kookpunt in conflict
Afgelopen weekend leek het conflict een kookpunt te bereiken. Netje ontving op 29 oktober een bericht van de gemeente; als ze niet zelf zou vertrekken, zou dat onder 'bestuursdwang' gebeuren. Advocaat Ikiz stapte naar de rechter. Die stelde vast dat er simpelweg te weinig tijd was om de zaak goed te beoordelen in amper drie dagen tijd, waarvan twee dagen in het weekend vielen.

Daarom is het besluit van de gemeente om Netje op of voor 1 november te verwijderen van de Emmaweg geschorst voor onbepaalde tijd. Volgens de rechter is niet gebleken dat de gemeente een 'zwaarwegend of spoedeisend belang' heeft bij het direct ontruimen van Netje.

Lees ook: Opnieuw actie woonwagenbewoners voor meer standplaatsen

Zwart op wit
De strijd is dus nog niet beslist. Partijen moeten binnenkort alsnog voor de rechter verschijnen om hun zaak te bepleiten. Als het aan de gemeente ligt, gaat Netje elders wonen tot er een oplossing is gevonden voor het woonwagenprobleem. "Maar zij is bang dat, wanneer ze daaraan toegeeft, ze vergeten wordt. En ze heeft niks anders, ze kan nergens anders terecht", zegt advocaat Ikiz. "Ze wil dus echt beloftes die zwart op wit staan."

Burgemeester teleurgesteld
De burgemeester van Brunssum is zwaar teleurgesteld over de stappen van Netje en haar familie. "We hebben twee maanden geleden deze familie de helpende hand toegestoken. Ze kregen twee maanden de tijd, en daarmee de rust, om te zoeken naar een structurele oplossing", zegt Van der Rijt in een persbericht van de gemeente. "Die afspraak maak je met elkaar in goed vertrouwen. Dat de familie nu via de rechter een langer verblijf op deze plek, die daarvoor ongeschikt is, wil afdwingen, is een schending van deze afspraak. Dat betreur ik zeer."

Op verzoek van Netje, die procespartij en dus geen verdachte is, wordt haar achternaam niet gebruikt in dit artikel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen