Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunssum: in elke wijk gedenkteken voor onderduikers

Geplaatst opvrijdag 25 november 2016 - 19:11

Twee gedenkstenen voor onderduikers zijn vrijdag onthuld in Brunssum. De gemeente wil in totaal vijf monumentjes; in elke wijk één.

Brunssumers vingen in de oorlog 251 weeskinderen op. Die werden over de gehele gemeente verspreid.

Lees ook: Gedenkstenen voor onderduikers Brunssum

Eerbetoon
De stenen zijn niet alleen herinneringstekens voor de onderduikers, maar ook blijken van eerbetoon voor de families die hen hielpen met gevaar voor eigen leven.

Trump
Ze vormen ook een waarschuwing voor de toekomst, om te zorgen dat vervolging van minderheden zoals destijds niet meer kan voorkomen. Sprekers bij de plechtigheid trokken een parallel naar de actualiteit, waarschuwden voor politici zoals Trump en riepen op ook nu vluchtelingen te helpen.

Documentaire
Tussen de plechtigheden door ging een documentaire van Ton van Horn in première over Jack Aldewereld, een van de kinderen die vanuit Amsterdam naar Brunssum kwamen en hier de oorlog overleefden.

Lees meer over de gedenkstenen in De Limburger van zaterdag.

Foto: MGL

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gedenkstenen voor onderduikers Brunssum
Plaquette voor voorzitter joodse geloofsgemeenschap Venlo
Sittard-Geleen sponsort Holocaustmonument
Na 73 jaar eindelijk oorlogsmonument voor Vlodrop
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen