Overslaan en naar de inhoud gaan

Brulkikker uitgeroeid, maar bewoner blijft alert

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 6:00

De brulkikker is uitgeroeid in Nederland, maar bewoner Fré Jacobs uit Baarlo blijft de komende tijd wel alert op mogelijke overlevenden.

Jacobs ontdekte de brulkikker in 2010 in zijn tuin, nadat hij een vreemd geluid hoorde. "Het is net alsof je een koe hoort loeien", zegt hij. "Toen we op internet zochten kwamen we er snel achter dat de beesten gevaarlijk waren voor de flora en fauna."

Brabant
Diverse instanties werden ingeschakeld, maar die geloofden in eerste instantie niet dat het om een brulkikker ging. "De kikkersoort was alleen in Brabant waargenomen. Toen we foto's stuurde werd er direct alarm geslagen."

Lees ook: Brulkikker met succes uitgeroeid in Baarlo

Kikkervisjes
In de vijver van Jabobs bleken vijf brulkikkers te zitten en die waren al druk bezig met voortplanten. Op de bodem werden duizenden kikkervisjes aangetroffen.

Mooiste tuin
Direct werden maatregelen getroffen om het beestje uit te bannen. Zo werd een hekwerk geplaatst en werd de hele vijver leeggegraven. "Het was geen gezicht hoe onze tuin erbij lag", herinnert Jacobs zich. "En onze tuin was ooit verkozen als mooiste van Limburg."

Proefmonsters
Om uitbreiding van de kikkersoort te voorkomen, is alles leeggemaakt en werden jaarlijks proefmonsters genomen om te controleren of de beesten daadwerkelijk weg zijn.

Luisteren
Nu de Voedsel- en Warenautoriteit aangegeven heeft dat er geen spoor van de brulkikker meer te vinden is, gaat Jacobs ervan uit dat alles weer rustig is. Maar inmiddels kan hij het het niet laten als hij in de tuin is om even te luisteren of hij echt geen brulkikker meer hoort.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen