Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Brulkikker uitgeroeid, maar bewoner blijft alert

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 6:00

De brulkikker is uitgeroeid in Nederland, maar bewoner Fré Jacobs uit Baarlo blijft de komende tijd wel alert op mogelijke overlevenden.

Jacobs ontdekte de brulkikker in 2010 in zijn tuin, nadat hij een vreemd geluid hoorde. "Het is net alsof je een koe hoort loeien", zegt hij. "Toen we op internet zochten kwamen we er snel achter dat de beesten gevaarlijk waren voor de flora en fauna."

Brabant
Diverse instanties werden ingeschakeld, maar die geloofden in eerste instantie niet dat het om een brulkikker ging. "De kikkersoort was alleen in Brabant waargenomen. Toen we foto's stuurde werd er direct alarm geslagen."

Lees ook: Brulkikker met succes uitgeroeid in Baarlo

Kikkervisjes
In de vijver van Jabobs bleken vijf brulkikkers te zitten en die waren al druk bezig met voortplanten. Op de bodem werden duizenden kikkervisjes aangetroffen.

Mooiste tuin
Direct werden maatregelen getroffen om het beestje uit te bannen. Zo werd een hekwerk geplaatst en werd de hele vijver leeggegraven. "Het was geen gezicht hoe onze tuin erbij lag", herinnert Jacobs zich. "En onze tuin was ooit verkozen als mooiste van Limburg."

Proefmonsters
Om uitbreiding van de kikkersoort te voorkomen, is alles leeggemaakt en werden jaarlijks proefmonsters genomen om te controleren of de beesten daadwerkelijk weg zijn.

Luisteren
Nu de Voedsel- en Warenautoriteit aangegeven heeft dat er geen spoor van de brulkikker meer te vinden is, gaat Jacobs ervan uit dat alles weer rustig is. Maar inmiddels kan hij het het niet laten als hij in de tuin is om even te luisteren of hij echt geen brulkikker meer hoort.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen