Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Brulkikker uitgeroeid, maar bewoner blijft alert

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 6:00

De brulkikker is uitgeroeid in Nederland, maar bewoner Fré Jacobs uit Baarlo blijft de komende tijd wel alert op mogelijke overlevenden.

Jacobs ontdekte de brulkikker in 2010 in zijn tuin, nadat hij een vreemd geluid hoorde. "Het is net alsof je een koe hoort loeien", zegt hij. "Toen we op internet zochten kwamen we er snel achter dat de beesten gevaarlijk waren voor de flora en fauna."

Brabant
Diverse instanties werden ingeschakeld, maar die geloofden in eerste instantie niet dat het om een brulkikker ging. "De kikkersoort was alleen in Brabant waargenomen. Toen we foto's stuurde werd er direct alarm geslagen."

Lees ook: Brulkikker met succes uitgeroeid in Baarlo

Kikkervisjes
In de vijver van Jabobs bleken vijf brulkikkers te zitten en die waren al druk bezig met voortplanten. Op de bodem werden duizenden kikkervisjes aangetroffen.

Mooiste tuin
Direct werden maatregelen getroffen om het beestje uit te bannen. Zo werd een hekwerk geplaatst en werd de hele vijver leeggegraven. "Het was geen gezicht hoe onze tuin erbij lag", herinnert Jacobs zich. "En onze tuin was ooit verkozen als mooiste van Limburg."

Proefmonsters
Om uitbreiding van de kikkersoort te voorkomen, is alles leeggemaakt en werden jaarlijks proefmonsters genomen om te controleren of de beesten daadwerkelijk weg zijn.

Luisteren
Nu de Voedsel- en Warenautoriteit aangegeven heeft dat er geen spoor van de brulkikker meer te vinden is, gaat Jacobs ervan uit dat alles weer rustig is. Maar inmiddels kan hij het het niet laten als hij in de tuin is om even te luisteren of hij echt geen brulkikker meer hoort.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1

Meest gelezen