Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Brulkikker uitgeroeid, maar bewoner blijft alert

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 6:00

De brulkikker is uitgeroeid in Nederland, maar bewoner Fré Jacobs uit Baarlo blijft de komende tijd wel alert op mogelijke overlevenden.

Jacobs ontdekte de brulkikker in 2010 in zijn tuin, nadat hij een vreemd geluid hoorde. "Het is net alsof je een koe hoort loeien", zegt hij. "Toen we op internet zochten kwamen we er snel achter dat de beesten gevaarlijk waren voor de flora en fauna."

Brabant
Diverse instanties werden ingeschakeld, maar die geloofden in eerste instantie niet dat het om een brulkikker ging. "De kikkersoort was alleen in Brabant waargenomen. Toen we foto's stuurde werd er direct alarm geslagen."

Lees ook: Brulkikker met succes uitgeroeid in Baarlo

Kikkervisjes
In de vijver van Jabobs bleken vijf brulkikkers te zitten en die waren al druk bezig met voortplanten. Op de bodem werden duizenden kikkervisjes aangetroffen.

Mooiste tuin
Direct werden maatregelen getroffen om het beestje uit te bannen. Zo werd een hekwerk geplaatst en werd de hele vijver leeggegraven. "Het was geen gezicht hoe onze tuin erbij lag", herinnert Jacobs zich. "En onze tuin was ooit verkozen als mooiste van Limburg."

Proefmonsters
Om uitbreiding van de kikkersoort te voorkomen, is alles leeggemaakt en werden jaarlijks proefmonsters genomen om te controleren of de beesten daadwerkelijk weg zijn.

Luisteren
Nu de Voedsel- en Warenautoriteit aangegeven heeft dat er geen spoor van de brulkikker meer te vinden is, gaat Jacobs ervan uit dat alles weer rustig is. Maar inmiddels kan hij het het niet laten als hij in de tuin is om even te luisteren of hij echt geen brulkikker meer hoort.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen